Desery owocowe dla dzieci

Owoce to idealny deser dla dziecka. Najzdrowsze są na surowo, ale można z nich także przygotować lekkie danie. Gdy nie mamy owoców świeżych, możemy korzystać z zapasów domowej lub sklepowej spiżarni.

Kisiel malinowy

450 g mrożonych malin

1,5 szklanki wody

4 łyżki cukru

2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Owoce rozmroź, zmiksuj. Wsyp cukier, zamieszaj. Rozprowadź mąkę połową szklanki zimnej wody. Szklankę wody zagotuj. Do wrzątku powoli wlej, stale mieszając, wodę z mąką. Znów zagotuj. Do kisielu wlej pulpę owocową. Zdejmij z ognia, przestudź, podaj z jogurtem.

Przekładaniec z musem owocowym

200 g musu z malin, jabłek lub śliwek

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

200 g serka homogenizowanego

Mus owocowy domowej roboty lub owocowy deser ze słoiczka zmieszaj z sokiem z cytryny. W szklanej miseczce ułóż na przemian warstwy serka i owoców.

Budyń z sosami owocowymi

3,5 szklanki mleka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

cukier

laska wanilii

mrożone maliny i porzeczki

Pół szklanki mleka odlej i zmieszaj z mąką ziemniaczaną. Resztę zagotuj z odrobiną cukru i rozciętą wanilią (usuń ją, gdy mleko zacznie pachnieć). Wrzący płyn zalej mlekiem z mąką ziemniaczaną. Zagotuj, mieszając, i trzymaj na ogniu kilka minut. Odstaw. Maliny posyp cukrem. Gotuj, aż zgęstnieją. Tak samo zrób z czarnymi porzeczkami. Sosy dopraw skórką cytrynową, pomarańczową, anyżem, cynamonem lub goździkami. Udekoruj nimi ostudzony budyń.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.