450 g mrożonych malin
1,5 szklanki wody
4 łyżki cukru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Owoce rozmroź, zmiksuj. Wsyp cukier, zamieszaj. Rozprowadź mąkę połową szklanki zimnej wody. Szklankę wody zagotuj. Do wrzątku powoli wlej, stale mieszając, wodę z mąką. Znów zagotuj. Do kisielu wlej pulpę owocową. Zdejmij z ognia, przestudź, podaj z jogurtem.
200 g musu z malin, jabłek lub śliwek
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
200 g serka homogenizowanego
Mus owocowy domowej roboty lub owocowy deser ze słoiczka zmieszaj z sokiem z cytryny. W szklanej miseczce ułóż na przemian warstwy serka i owoców.
3,5 szklanki mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier
laska wanilii
mrożone maliny i porzeczki
Pół szklanki mleka odlej i zmieszaj z mąką ziemniaczaną. Resztę zagotuj z odrobiną cukru i rozciętą wanilią (usuń ją, gdy mleko zacznie pachnieć). Wrzący płyn zalej mlekiem z mąką ziemniaczaną. Zagotuj, mieszając, i trzymaj na ogniu kilka minut. Odstaw. Maliny posyp cukrem. Gotuj, aż zgęstnieją. Tak samo zrób z czarnymi porzeczkami. Sosy dopraw skórką cytrynową, pomarańczową, anyżem, cynamonem lub goździkami. Udekoruj nimi ostudzony budyń.