1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Desery owocowe dla dzieci

Owoce to idealny deser dla dziecka. Najzdrowsze są na surowo, ale można z nich także przygotować lekkie danie. Gdy nie mamy owoców świeżych, możemy korzystać z zapasów domowej lub sklepowej spiżarni.
Kisiel malinowy

•  450 g mrożonych malin

•  1,5 szklanki wody

•  4 łyżki cukru

•  2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Owoce rozmroź, zmiksuj. Wsyp cukier, zamieszaj. Rozprowadź mąkę połową szklanki zimnej wody. Szklankę wody zagotuj. Do wrzątku powoli wlej, stale mieszając, wodę z mąką. Znów zagotuj. Do kisielu wlej pulpę owocową. Zdejmij z ognia, przestudź, podaj z jogurtem.

Przekładaniec z musem owocowym

•  200 g musu z malin, jabłek lub śliwek

•  sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

•  200 g serka homogenizowanego

Mus owocowy domowej roboty lub owocowy deser ze słoiczka zmieszaj z sokiem z cytryny. W szklanej miseczce ułóż na przemian warstwy serka i owoców.

Budyń z sosami owocowymi

•  3,5 szklanki mleka

•  3 łyżki mąki ziemniaczanej

•  cukier

•  laska wanilii

•  mrożone maliny i porzeczki

Pół szklanki mleka odlej i zmieszaj z mąką ziemniaczaną. Resztę zagotuj z odrobiną cukru i rozciętą wanilią (usuń ją, gdy mleko zacznie pachnieć). Wrzący płyn zalej mlekiem z mąką ziemniaczaną. Zagotuj, mieszając, i trzymaj na ogniu kilka minut. Odstaw. Maliny posyp cukrem. Gotuj, aż zgęstnieją. Tak samo zrób z czarnymi porzeczkami. Sosy dopraw skórką cytrynową, pomarańczową, anyżem, cynamonem lub goździkami. Udekoruj nimi ostudzony budyń.

Więcej o:
Komentarze (1)
Desery owocowe dla dzieci
Zaloguj się
  • kaaska3

    0

    Zrobiłam ostatnio ten przekładaniec z musem owocowym, mojemu synkowi, który prawie nie tyka owoców. Użyłam musu jabłkowo-ananowego Frucio ze Stovitu. O dziwo zajadał ze smakiem... Polceam mamom wszystkich niejadków ;)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX