(po 9. miesiącu)
500 g fasolki szparagowej (z mrożonki)
5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
mała cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów pelati
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka posiekanej świeżej bazylii
Na łyżce oliwy zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj zmiksowane pomidory, zagotuj. Zmniejsz ogień i duś, aż smaki się połączą. Sos możesz przetrzeć przez sito.
Na patelnię z rozgrzaną resztą oliwy wrzuć fasolkę. Chwilę smaż, a następnie zalej sosem pomidorowym. Duś, aż fasolka będzie miękka. Przed podaniem przestudź i posyp ziołami. Podawaj na obiad, jako dodatek do mięsa, lub na kolację, z orkiszową bułeczką albo kawałkiem pełnoziarnistego tostu.
(Porcja dla rodziny)
(po 5. miesiącu)
pół niedużej marchewki
ziemniak
kilka plasterków pietruszki
pół łyżeczki manny, kleiku lub kaszki bezmlecznej
łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
pół szklanki wody mineralnej
Warzywa oskrob, umyj, zalej wodą i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu całość zmiksuj, dodaj kleik lub kaszkę - starannie wymieszaj, a potem dołóż oliwę lub masło i znów wymieszaj. Jeśli zupka jest za gęsta, dolej przegotowanej wody, a jeśli za rzadka - dodaj więcej kleiku.
Właśnie w takiej zupce możesz podać dziecku zalecaną w tym wieku porcję glutenu w postaci pół łyżeczki manny lub bezmlecznej kaszki pszennej błyskawicznej (z porcją ok. 100 ml zupy).
(1 porcja)
(po 10. miesiącu)
kilka dużych ziemniaków o cienkiej skórce
jajko
kilka łyżek purée z dyni
Ziemniaki ugotuj. Ostudź, przekrój poziomo na pół. Wybierz środek, zostawiając trochę miąższu przy skórce. Masę ziemniaczaną rozgnieć widelcem, a następnie wymieszaj z jajkiem i dynią. Napełnij masą połówki ziemniaków i wstaw na kilkanaście minut do gorącego piekarnika. Podawaj przestudzone, jako dodatek do mięsa. Dziecku powyżej roku możesz posypać ziemniaki przed zapieczeniem odrobiną świeżo startego parmezanu.
(2-3 porcje)
(po 6. miesiącu)
pół szklanki dyni pokrojonej w kostkę
pół dojrzałej brzoskwini
pół banana
Brzoskwinię umyj, cienko obierz, usuń pestkę. Miąższ pokrój na kawałki i razem z dynią oraz bananem wrzuć do blendera. Zmiksuj na gładki nektar. Jeśli będzie za gęsty, możesz rozcieńczyć go przegotowaną wodą mineralną.
(1-2 porcje)
(po 12. miesiącu)
2 małe cukinie
cebula
ząbek czosnku
4 jaja
pół szklanki śmietany
łyżka oliwy
5 dag świeżo startego parmezanu lub sera gran padano
gałka muszkatołowa
pieprz
Obierz i pokrój w kostkę cebulę, posiekaj czosnek. Zeszklij na oliwie. Wymieszaj roztrzepane jajka ze śmietaną, serem, pieprzem i utartą gałką muszkatołową. Dodaj cebulę i czosnek oraz utartą w ostatniej chwili cukinię. Wysmarowane masłem naczynie żaroodporne napełnij masą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz, aż masa się zetnie i przyrumieni. Od razu podawaj. (Porcja dla rodziny)