Placuszki z jabłkiem (po 8. miesiącu)
• 3 łyżki kaszki Minima lub Sinlac
• 2 łyżeczki mąki ryżowej (lub kleiku ryżowego)
• ćwierć kwaskowego jabłka
• nieco oleju
Kaszkę i mąkę ryżową wymieszaj, dodając cztery łyżki wody. Jabłko wyszoruj, obierz, usuń gniazdo nasienne. Zetrzyj na tarce o dużych otworach. Zmieszaj jabłko z masą. Na patelni rozsmaruj ręcznikiem papierowym kapkę oleju. Wykładaj łyżką niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię, smaż z obu stron na rumiany kolor.
(Porcja dla dziecka)
Pulpeciki (po 7. miesiącu)
• 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego (najlepiej zmielonego w domu)
•
jajko
• kilka łyżek kleiku ryżowego (lub ugotowanego ryżu)
• ząbek czosnku
• łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, natką i kleikiem ryżowym. Uformuj kuleczki i ugotuj na parze (lub wrzuć do wrzątku i gotuj około 20 minut). Podawaj z ugotowanymi na parze warzywami (np. marchewką i zielonym groszkiem).
(Porcja dla rodziny)
Nektarynkowy krem (po 7. miesiącu)
• pół słodkiej nektarynki
• kawałek banana
• 3 łyżki kaszki Minima lub Sinlac
Nektarynkę umyj i obierz. Zetrzyj na tarce o dużych otworach. Banana rozgnieć widelcem.
Rozrób kaszkę według przepisu na opakowaniu (jeśli nektarynka jest bardzo soczysta, użyj nieco mniej wody). Zmieszaj owoce z kaszką i podawaj.
(Porcja dla dziecka)
Aksamitna dyniowa (po 10. miesiącu)
• cebula
• łyżka oleju rzepakowego
• pół dyni odmiany hokkaido
Do garnka wlej olej. Cebulę obierz, pokrój na kawałki i przesmaż na oleju, by zmiękła.
Dynię dokładnie umyj, oczyść z pestek, pokrój na kawałki i przełóż do garnka (dynia hokkaido ma jadalną skórkę, nie trzeba jej obierać). Wlej 2 szklanki wody i ugotuj do miękkości. Odstaw z ognia i zmiksuj, by powstał aksamitny krem. Dorośli mogą sobie tę zupę doprawić solą, pieprzem i papryką lub curry.
(Porcja dla rodziny)
Polenta z pomidorami (po 9. miesiącu)
• 50 g
kaszy kukurydzianej
• pomidor
• łyżeczka świeżej posiekanej bazylii łyżeczka oliwy
Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój na małe cząstki, posyp bazylią i uduś w niewielkiej ilości wody. Zagotuj szklankę wody. Cienką strużką wsypuj kaszę na wrzątek, intensywnie mieszając. Gdy
kasza zgęstnieje i zacznie wrzeć, gotuj ją na małym ogniu 20 minut, często mieszając. Ugotowana polenta to gładka, gęsta masa kukurydziana. Do przestudzonej polenty dodaj łyżeczkę
oliwy z oliwek i pomidory. Wymieszaj. Podawaj jako dodatek do mięsa lub sycące danie na kolację.
(2 porcje)
Kisielek z jabłkiem (po 6. miesiącu)
• 150 ml przecierowego soku owocowego dla niemowląt
• ćwierć kwaskowatego jabłka
• 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jabłko obierz, usuń pestki, zetrzyj na tarce. Do rondelka przelej 2/3 soku. Zacznij podgrzewać. W reszcie soku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Gdy sok w rondelku zawrze, wlej zawiesinę na wrzątek. Mieszaj kisiel, a gdy zabulgocze, odstaw z ognia i zmieszaj z tartym jabłkiem. Podawaj, gdy przestygnie.
(Porcja dla dziecka)
Chleb kukurydziany (po 7. miesiącu)
• 180 g mąki kukurydzianej
• jajko
• 180 ml jogurtu naturalnego
• 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
• łyżeczka cukru
• łyżeczka oleju (+ odrobina do posmarowania formy)
Mąkę dokładnie zmieszaj z proszkiem do pieczenia i pozostałymi składnikami. Gładką masę wlej do niedużej foremki wysmarowanej tłuszczem. Piecz około 20 minut w temperaturze 200°C.
(Porcja dla rodziny)
Konsultacja: dr n. med. Izabella Łazowska-Przeorek