Dania mleczne dla dzieci

Mleko i jego przetwory można podawać dziecku na różne sposoby: w formie kaszki, koktajlu, leguminy lub jako dodatek do zupy.

Legumina owocowa

(po 6. miesiącu)

150 ml przegotowanej wody butelkowanej dla niemowląt

tyle miarek mleka modyfikowanego, ile potrzeba na tę porcję wody

żółtko

łyżeczka mąki ziemniaczanej

mus lub przecier z owoców sezonowych (przygotowany w domu lub ze słoiczka)

Część wody przelej do kubeczka, dodaj odmierzony proszek mleczny i wymieszaj. Resztę wody rozbełtaj z żółtkiem i mąką ziemniaczaną, a następnie zagotuj. Zdejmij budyń z ognia, przestudź, dolej mleko i wymieszaj. Przełóż leguminę do plastikowej szklanki lub miseczki i udekoruj musem albo przecierem owocowym. Podawaj na ciepło.

Przysmak jabłkowo-ryżowy

(po 5. miesiącu)

3 łyżeczki kleiku ryżowego

50 ml mleka modyfikowanego

pół niedużego jabłka

Jabłko umyj, cienko obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Do ciepłego mleka modyfikowanego dodaj kleik ryżowy, starannie wymieszaj. Połącz z utartym jabłkiem. Starszemu niemowlęciu (po 10. miesiącu) możesz polać taki deser jogurtem naturalnym.

Klasyczna manna

(po 9. miesiącu)

180 ml przegotowanej wody mineralnej dla niemowląt

tyle miarek mleka modyfikowanego następnego, ile potrzeba na tę ilość wody

4 łyżeczki kaszy manny

ewent. pół łyżeczki świeżego masła i owoce sezonowe (do dekoracji)

Z przygotowanej porcji wody odlej do kubeczka kilka łyżek, wsyp tam kaszę mannę i wymieszaj. Resztę wody zagotuj, wlej do niej kaszę rozprowadzoną wodą. Gotuj kilka minut na małym ogniu, cały czas intensywnie mieszając kaszę. Zdejmij z ognia, lekko przestudź. Dodaj mleko modyfikowane w proszku, bardzo dokładnie wymieszaj. Przełóż do miseczki, udekoruj owocami i podawaj.

Jeśli dziecko słabo przybiera na wadze, dodaj do kaszy pół łyżeczki świeżego masła.

Dziecku uczulonemu na białko mleka krowiego możesz przygotować mannę z hydrolizatem o znacznym stopniu hydrolizy (i oczywiście bez masła).

Orzeźwiające danie z cukinii

(po 10. miesiącu)

niewielka cukinia

łyżeczka oliwy extra vergine

łyżka twarogu lub serka homogenizowanego

kilka listków mięty

Cukinię dokładnie umyj i ugotuj na parze do miękkości (około 15 minut). Przestudź i zmiksuj z oliwą i serkiem. Listki mięty opłucz, osusz w ściereczce, drobno posiekaj i dodaj do purée. Podawaj ze skrawkami pieczonego mięsa lub paseczkami chleba (możesz je lekko potrzeć ząbkiem czosnku).

Purée możesz też zaserwować z plasterkiem chudej szynki (bez konserwantów) i tostami.

Aksamitne purée ziemniaczane

(po 5. miesiącu)

spory ziemniak

50 ml mleka (modyfikowanego lub odciągniętego z piersi)

ewent. pół łyżeczki świeżego masła lub oliwy extra vergine

Ziemniak wyszoruj, ugotuj w nieosolonej wodzie, obierz, zalej mlekiem i zmiksuj.

Jeżeli dziecko słabo przybiera na wadze, dodaj do purée odrobinę świeżego masła lub oliwy z oliwek extra vergine.

Konsultacja: dr n. med. Izabella Łazowska-Przeorek

Więcej o:
Copyright © Agora SA