(powyżej 10. miesiąca)
jajko
łyżeczka mleka
odrobina masła
posiekana gałązka szczypiorku, koperku lub zielonej natki
Jajko umyj, wybij do miseczki, dodaj mleko, a następnie dokładnie wymieszaj. Miseczkę wstaw do garnka z gotującą się wodą. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać, wymieszaj. Podgrzewaj do chwili, aż masa będzie całkowicie ścięta. Dodaj do jajecznicy kawałeczek masła i oprósz drobniutko posiekaną zieleniną.
(1 porcja)
(powyżej 10. miesiąca)
okrągły pomidor średniej wielkości
jajko
łyżeczka bułki tartej
pół łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
łyżeczka oliwy
Pomidor umyj, zetnij mu wierzch i wyjmij środek tak, by powstała pomidorowa miseczka. Wnętrze pomidora osusz papierowym ręcznikiem. Nagrzej piekarnik do 180°C. Do pomidora wsyp bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Skrop pomidor oliwą, a następnie wbij do niego jajko. Piecz około 20 minut, aż żółtko się zetnie. Wyjmij z piekarnika, przestudź i podawaj. Danie to możesz zaserwować na kolację, z kawałkiem pełnoziarnistego tostu.
Dla dzieci powyżej roku możecie to danie przygotować z dodatkiem tartego parmezanu zamiast oliwy z oliwek.
(1 porcja)
2 jajka
pół szklanki cukru
po pół szklanki mąki ziemniaczanej i kukurydzianej
Zmiksuj cukier z jajkami. Dodawaj po łyżce mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą, dalej miksując. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nakładaj ciasto łyżką, formując okrągłe placuszki. Piecz kilka minut w 180°C, aż się lekko zrumienią. Podawaj z jogurtem lub musem owocowym.
(Porcja dla rodziny)
(powyżej 6. miesiąca)
garść świeżo łuskanego groszku
mała cukinia lub kilka różyczek brokułu
ziemniak
łyżka ugotowanego mięsa drobiowego
łyżeczka kaszy manny
łyżeczka oliwy extra vergine lub masła
pół ugotowanego żółtka
Ziemniak obierz, umyj, drobno pokrój. Groszek przepłucz wodą na sicie i wraz z ziemniakiem wrzuć do rondelka. Zalej warzywa niewielką ilością wody (ma ledwie przykryć jarzyny). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Odstaw z ognia, dodaj rozdrobnione mięso i masło. Całość bardzo dokładnie zmiksuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją przegotowaną wodą. Co drugi dzień dodawaj dziecku do zupy połowę ugotowanego żółtka.
(1 porcja)
Niemowlęciu w wieku 7-9 miesięcy podajemy zupkę z odrobiną gotowanego mięsa i co drugi dzień z dodatkiem połowy żółtka. Od 10. miesiąca pół żółtka dokładamy do zupki codziennie.
11-miesięczne dziecko może 3-4 razy w tygodniu jeść całe jajko.
Jaka dieta dla dziecka? Porady lekarzy