Danie mięsne dla niemowlaka

Odrobinę gotowanego mięsa lub ryby zaczynamy podawać maluchowi w 6.-7. miesiącu. Zwykle dodajemy je do zupy. W 10. miesiącu można niemowlęciu zaserwować już obiad dwudaniowy.

Kurczak w warzywnym ogródku

(po 10. miesiącu)

30 g mięsa kurczaka

pomidor

pół małej młodej cukinii

łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine

Pomidor zanurz we wrzątku na minutę, wyjmij, obierz ze skórki. Przekrój, usuń pestki i pokrój pomidor w kostkę. Cukinię dokładnie umyj, pokrój w kostkę. Mięso oczyść z błon. Warzywa i mięso umieść w pojemniku do gotowania na parze. Gotuj 15 minut. Przed podaniem pokrój mięso na cienkie słupki. Serwuj z ugotowanymi warzywami i odrobiną oliwy jako danie obiadowe.

(porcja dla dziecka)

Pieczeń z indyka

(po 10. miesiącu)

pół piersi indyka

3 łyżki oliwy z oliwek

(po pół łyżeczki majeranku, tymianku i bazylii

ząbek czosnku

Mięso umyj i osusz. Oliwę wymieszaj z ziołami i wyciśniętym czosnkiem. Natrzyj mięso marynatą, zawiń w papier do pieczenia i na 2 godziny odstaw do lodówki. Potem piecz mięso w tym samym papierze, w naczyniu żaroodpornym, w 180°C przez godzinę. Po wystudzeniu możesz je podać na ciepło z sosem (warzywa ugotowane na parze i zmiksowane z odrobiną jogurtu) i ryżem. Strużynki pieczeni nadają się też na kanapki.

(porcja dla rodziny)

Cielęcina z kremowym szpinakiem i brokułami

(po 8. miesiącu)

50 g cielęciny

garść liści szpinaku

filiżanka różyczek brokułu

2 łyżeczki kleiku ryżowego

3 łyżki płynnego mleka modyfikowanego

pieprz

świeże listki melisy lub mięty

Mięso umyj, wrzuć na wrzącą wodę, gotuj do miękkości, po czym wyjmij i drobno posiekaj ostrym nożem w poprzek włókien. Szpinak pokrój, różyczki brokułu podziel. Warzywa podduś pod przykryciem w minimalnej ilości wody. Dodaj mięso, wymieszaj, zapraw kleikiem, dopraw pieprzem i posiekanymi listkami ziół. Zdejmij z ognia. Gdy przestygnie mniej więcej do temperatury 50°C, rozrzedź mlekiem.

(2 porcje dla dziecka)

Klopsiki z kaszą manną

(po 7. miesiącu)

50 g mielonego mięsa królika

2 łyżeczki kaszy manny

łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki

żółtko

szklanka wody mineralnej

pół marchewki

4 plasterki pietruszki

plasterek selera

kawałek pora

Mięso królika włóż do miski i dobrze wymieszaj z żółtkiem, natką i kaszą manną (masa musi być gładka i kleista). Uformuj małe kuleczki. Zagotuj wodę i na wrzątek wrzuć umyte i obrane warzywa. Gotuj je do miękkości i wyjmij. Na wrzący wywar warzywny wrzucaj klopsiki. Gotuj je pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Ugotowane wcześniej warzywa zmiksuj na sos i polej nim odsączone z wywaru klopsiki.

(2 porcje dla dziecka)

Klopsiki można też przyrządzać z mielonego mięsa indyka. Ładnie wyglądają, jeśli przed ugotowaniem włożysz do mięsnych kulek ugotowane na twardo przepiórcze jajeczka (takie pulpety możesz podać dziecku, gdy skończy 10 miesięcy).

Owocowy indyk

(po 6. miesiącu)

pół jabłka

pół gruszki

20 g surowej piersi indyka

łyżka gotowanego ryżu

łyżeczka masła lub dobrej oliwy z oliwek

Owoce umyj, obierz i rozgotuj w niewielkiej ilości wody. Osobno ugotuj mięso, wyjmij z wywaru, wymieszaj z owocami i ryżem, zmiksuj. Dodaj łyżeczkę masła lub oliwy.

(porcja dla dziecka)

Więcej o:
Copyright © Agora SA