Zasady zdrowej kuchni mówią, by unikać w diecie monotonii. Powiecie może, że o urozmaiconą dietę nietrudno latem, ale zimą?... Wbrew pozorom wcale nie jest to takie trudne. Warto tylko zmienić nawyki i nie ograniczać swojego myślenia np. o kolacji do przygotowania kanapek. Można zastąpić je pełnoziarnistą kaszką, sycącą zupą (kremem z jarzyn lub mleczną, na słodko), można też przygotować dania z dostępnych o tej porze roku warzyw. Oto parę podpowiedzi.
6 ziemniaków
majeranek
masło, sól
Sos:
20 dag naturalnego serka homogenizowanego
łyżka posiekanego koperku lub innej zieleniny
ząbek czosnku, sól i pieprz
Ziemniaki umyj i osusz. Folię aluminiową potnij na kwadraty. Ułóż na nich ziemniaki, posyp solą i majerankiem, dołóż wiórek masła i szczelnie owiń. Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 200°C. Połącz składniki sosu. Upieczone ziemniaki odwiń, ponacinaj z góry, połóż na półmisku i polej sosem.
4 selery
2 jajka
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki śmietany
szklanka mąki
sól
Jajka z mlekiem, śmietaną i mąką zmiksuj na gładkie ciasto. Powinno być trochę bardziej gęste niż naleśnikowe. Selery wyszoruj, obierz, pokrój na plastry. Obgotuj w osolonym wrzątku, odsącz i ostudź. Nabijaj plastry selera na widelec, zanurzaj w przygotowanym cieście i kładź na patelnię z rozgrzanym olejem (rzepakowym). Smaż z obu stron na złoto. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
3-4 buraki
Tapenada:
2/3 szklanki zielonych oliwek
10 dag serka mascarpone
ząbek czosnku, sól i pieprz
Marynata:
2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oleju z pestek winogron
pół łyżeczki miodu
sól i pieprz
Buraki ugotuj i ostudź, obierz, a następnie pokrój w cieniutkie plastry. Ułóż je na talerzu tak, żeby na siebie zachodziły. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i posmaruj nią plastry buraków. Przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Zmiksuj oliwki, połącz je z serkiem mascarpone, czosnkiem i przyprawami. Przed podaniem udekoruj plastry buraków kleksami tapenady.
20 dag porów (białe części)
2 łyżeczki oliwy
3 jajka
400 ml mleka
sól i pieprz, gałka muszkatołowa
Pory starannie umyj pod bieżącą wodą. Pokrój na cienkie plasterki, podsmaż na oliwie, by zmiękły. Rozłóż do małych foremek. Jajka ubij z mlekiem i przyprawami. Zalej tą masą pory. Piecz flan około 20 minut w kąpieli wodnej (foremki postaw na blasze wypełnionej wodą) w piekarniku nagrzanym do 180°C.