1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Warzywa na talerzu, czyli przepisy na dania dla niemowląt

Z ekologicznie uprawianych jarzyn możesz przygotować pyszne i oryginalne dania, odpowiednie nawet dla niemowlęcia. Oto kilka prostych i sprawdzonych przepisów na dania z warzywami dla niemowląt.
Delikatne purée z mięskiem

(po 6. miesiącu)

kilka różyczek brokułu

nieduży ziemniak

10 g ugotowanego mięsa drobiowego lub pół ugotowanego żółtka

łyżeczka masła

Ziemniak obierz, umyj, drobno pokrój.

Różyczki brokułu przepłucz wodą na sicie i wraz z ziemniakiem wrzuć do rondelka. Zalej niewielką ilością wody (ma ledwie przykryć jarzyny). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

Gdy warzywa nieco przestygną, dodaj rozdrobnione mięso lub żółtko. Całość zmiksuj i przetrzyj przez sitko.

Z tych samych składników możesz przygotować także zupę, rozcieńczając purée przegotowaną wodą, mlekiem modyfikowanym lub mlekiem z piersi. (1 porcja)

Krem z cukinii

(po 10. miesiącu)

pół niewielkiej cukinii

łyżka posiekanej cebuli

mleko modyfikowane wymieszane z połową szklanki wody

łyżeczka oliwy z oliwek

pół łyżeczki drobno posiekanych listków świeżej mięty lub bazylii

Cukinię umyj, osusz, pokrój w drobne kawałki.

Cebulę podsmażaj przez 4 minuty na oliwie, dodaj cukinię, smaż kolejne 4 min.

Zalej połową szklanki wrzątku. Gotuj przez 20 min.

Zmiksuj, wlej mleko rozrobione wodą.

Na talerzu posyp ziołami. (1-2 porcje)

Soja prawie po bretońsku

(po 12. miesiącu)

2 filiżanki ugotowanej soi

czerwona cebula

strąk zielonej papryki

2-3 pomidory lub 2/3 puszki pomidorów bez skórki

ząbek czosnku

oliwa z oliwek

garść liści bazylii

Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę.

Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, drobno posiekaj.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, podduś na odrobinie oliwy, dodaj paprykę, zmiażdżony czosnek, dorzuć pomidory (puszkowe podlej sosem własnym, do świeżych dodaj nieco wody).

Duś pod przykryciem, aż pomidory zmiękną.

Dodaj ugotowaną soję, zostaw na małym ogniu na 10-15 min.

Jeśli potrawa stała się zbyt wodnista, odparuj ją. Dorzuć posiekaną bazylię. Podawaj na ciepło.

(2-3 porcje)

Kolorowe jarzynki z kurczakiem i koperkiem

(po 9. miesiącu)

8 strączków żółtej

fasolki szparagowej

2 plastry cukinii

1/8 strąka czerwonej

papryki pomidor

pół cebulki dymki lub szalotki

szczypta siekanego

koperku

kawałek piersi kurczaka (o wadze 40 g)

dwie łyżeczki oliwy

zioła prowansalskie

Pomidora sparz, obierz ze skórki, obierz cukinię i cebulkę, paprykę oczyść z pestek, odetnij końcówki fasolki. Pokrój warzywa na małe kawałki.

W rondelku rozgrzej łyżeczkę oliwy. Wrzucaj kolejno: cebulę, paprykę, fasolkę, cukinię, pomidora. Podlej wodą, duś do miękkości, mieszając.

Mięso umyj, pokrój na drobne kawałeczki, lekko podsmaż na drugiej łyżeczce oliwy, zalej warzywnym gulaszem. Duś jeszcze parę minut.

Przed podaniem dodaj zioła prowansalskie, zamieszaj i oprósz koperkiem. (2 porcje)

Potrawka z indyka

w jarzynach

(po 9. miesiącu)

kawałek piersi indyka (40 g)

garść liści szpinaku

filiżanka różyczek brokułu

łyżeczka kleiku ryżowego

2-3 łyżki mleka modyfikowanego

pieprz

ew. świeże listki melisy lub mięty

Mięso umyj, wrzuć do wrzącej wody, gotuj do miękkości, wyjmij i drobno posiekaj w poprzek włókien.

Szpinak pokrój, różyczki brokułu podziel.

Warzywa podduś pod przykryciem w minimalnej ilości wody.

Dodaj mięso, wymieszaj, zapraw kleikiem zmieszanym z wodą, dopraw pieprzem i posiekanymi listkami ziół. Zdejmij z ognia. Gdy przestygnie do 50°C, rozrzedź mlekiem. (2 porcje)

Tarta brokułowa

(po 9. miesiącu)

1/3 kostki miękkiego masła

dwa żółtka

niepełna szklanka mąki

szczypta gałki muszkatołowej

łyżka siekanego oregano

półtorej szklanki różyczek brokułu

2 pomidory bez skórki

50 ml mleka sól

Z masła, mąki, jednego żółtka i szczypty soli zagnieć ciasto. Owiń folią, włóż na pół godziny do lodówki.

Różyczki brokułu wrzuć na chwilę do wrzątku, wyłów.

Formę do tarty (ok. 30 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciastem - rozgnieć równo na spodzie i brzegach. Zrumień ciasto w 200°C.

Wyjmij, ułóż na nim brokuły i pomidory, posyp oregano, zalej mlekiem zmieszanym z żółtkiem i gałką.

Piecz, aż sos się zrumieni. (4 porcje)

Konsultacja: dr n. med. Izabella Łazowska-Przeorek

Więcej o:
Komentarze (1)
Warzywa na talerzu, czyli przepisy na dania dla niemowląt
Zaloguj się
  • zewszad_i_znikad

    Oceniono 5 razy -1

    I od maleńkości pcha się w dzieci mięcho. W dzieci, które nawet nie rozumieją, co im się daje do jedzenia.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX