1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Na mały głód

Przekąska, przegryzka, coś na ząb. Na słodko lub na słono. Na talerzyk albo... wprost do łapki. Każdej mamie, każdemu tacie przyda się garść przepisów na przygotowanie małych, ale pożywnych i oryginalnych dań.
Owsiane chrupaczki

- 50 dag płatków owsianych błyskawicznych

- 2 jajka

- 10 dag miękkiego masła

- pół szklanki cukru

- ćwierć tabliczki czekolady (min. 70 proc.)

- 2 łyżki migdałów w płatkach

- 2 łyżki rodzynek

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Płatki owsiane lekko rozdrobnij blenderem, czekoladę posiekaj. Masło utrzyj z cukrem, dodaj płatki, jajka, bakalie, czekoladę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Z masy uformuj kulki, a potem spłaszcz je w dłoni na placuszki (jeżeli trudno będzie je uformować, dosyp 1/3 szklanki mąki - konsystencja ciasta zależy od rodzaju płatków).Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160-170°C, aż się zarumienią.

Słodkie rożki

- 215 dag masła

- 30 dag mąki

- 3 łyżki stołowe cukru pudru

- żółtko

- 4 łyżki śmietany

- łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 jabłka średniej wielkości

- cukier puder do posypania

Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaj pokrojone masło, żółtko oraz śmietanę. Wyrób ciasto. Schowaj je do lodówki na minimum 30 minut. Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne, pokrój w ósemki. Wyjmij ciasto i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm. Szklanką wykrawaj kółka, do środka wkładaj jabłko - końce ciasta zlepiaj wedle uznania. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym w 180°C.

Paluszki w kropki

- 50 dag pszennej mąki chlebowej

- półtorej łyżeczki cukru

- łyżeczka soli

- 1 i ćwierć łyżeczki drożdży instant

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 275 ml wody

- 3 łyżki ziaren sezamu

- łyżka nasion kopru włoskiego

Wymieszaj mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Wlej oliwę i wodę, wyrób elastyczne ciasto. Zostaw na godzinę w ciepłym miejscu pod ściereczką, niech wyrośnie. Podziel ciasto na 3 części. W jedną wgnieć ziarna sezamu, w drugą - nasiona kopru, a trzecią zostaw bez dodatków. Odłóż na 10 minut pod przykryciem. Każdy kawałek ciasta podziel na 12 części i uformuj cienkie wałeczki dł. 25 cm. Ułóż je na wysmarowanych oliwą blachach i znów zostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz w 200°C około 25 minut.

Quiche z warzywami

Ciasto:

- 250 g mąki

- 100 g masła

- 2 jajka

- szczypta soli (czyli tak mniej więcej ćwierć łyżeczki)

Posiekaj mąkę z miękkim masłem, jajkami i solą. Można dodać wody, ile ciasto "zabierze". Osobiście wody nie dodawałem wcale i wyszło OK. Zagniecione ciasto odłóż do zamrażalnika/lodówki i zostaw na jakieś 30 minut. Nagrzej piekarnik, foremki wyłóż cienko rozwałkowanym ciastem i ponakłuwaj widelcem, żeby nie "spuchło". Piecz w 200°C około 15 minut.

Nadzienie:

- nieduża cebula

- 2 ząbki czosnku

- pół szklanki suszonych pomidorów (ze słoiczka, w oleju)

- niewielka cukinia (większą należy przekroić na pół i łyżeczką wyjąć miąższ ze środkowej części, bowiem jest on wodnisty)

- sól i pieprz, pieprz cayenne, odrobina gałki muszkatołowej, tymianek

- 3 jajka

- szklanka śmietany (najlepiej wysokoprocentowej)

- kawałek żółtego sera

Podsmaż posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i gdy zacznie się szklić, posyp tymiankiem. Zeszkloną cebulę i cukinię przełóż do miski, dodaj śmietanę, jajka i czosnek. Zetrzyj około pół szklanki twardego żółtego sera (może być gruyere, choć dobrze pasuje także tańszy Stary Olęder). Dodaj ser do miski ze śmietaną i warzywami. Teraz posól i dodaj przyprawy. Przełóż masę do foremek z ciastem i piecz około 15 minut w 170°C.

Ole! czyli hiszpańska przekąska

Ciasto:

- półtorej szklanki mąki pszennej

- 10 dag schłodzonego masła

- 2 łyżki śmietany

- sól

Nadzienie:

- 2 pieczone udka kurczaka

- żółtko

- łyżka śmietany

- łyżka bułki tartej

- łyżka posiekanej natki pietruszki

- pół łyżeczki słodkiej papryki

- sól i pieprz, bazylia

Przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, posiekane masło, śmietanę i łyżkę letniej wody. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i schłódź. Mięso oddziel od kości, drobno pokrój. Dodaj żółtko, śmietanę, bułkę tartą, natkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Rozwałkuj schłodzone ciasto na placki o grubości około 4 mm. Wytnij szklanką kółka i nałóż na każde farsz. Zlep formując pierożki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na złoto w 200°C.

Więcej o: