1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Słodka alternatywa

Znudziły się wam makowce, pierniki, lukrowane drożdżowe baby i ciężkie babcine torty? Nie chcecie dawać dzieciom gotowych słodyczy? Oto przepisy na smakowite domowe desery.
Atrakcją zimowego przyjęcia mogą być desery owocowe, np. domowa galaretka z owocami. Ciasto z cukierni warto zastąpić własnoręcznie zrobionym ciastem z wiśniami, a zwykłe ptasie mleczko w czekoladzie - owocowym, równie dobrym, a o wiele zdrowszym. Amatorom czekolady proponujemy domowe brownie z gorzką czekoladą. Wymaga to trochę pracy, ale nie więcej niż przy szykowaniu słodkości ciężkich i kalorycznych. Nagrodą będzie świadomość, że maluchy zjadły mnóstwo witamin i minerałów zamiast sztucznych barwników i konserwantów.

Ciasto wiśniowe

50 dag mrożonych wiśni (lub 75 dag świeżych)

25 dag mąki

3 jajka

8 dag masła

szklanka cukru

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki płatków owsianych

łyżka masła do formy

łyżka cukru pudru

ew. 200 ml śmietany kremówki i małe opakowanie cukru waniliowego

Wiśnie rozmroź, przelej wodą i odsącz na sitku. Utrzyj masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj do niej szczyptę soli. Kolejno wbijaj jajka, cały czas ucierając ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz płatkami owsianymi i dosyp do utartej masy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm i wysmaruj ją tłuszczem. Wlej ciasto i rozłóż na wierzchu wiśnie. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz przez godzinę w 175°C. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem. Po ostygnięciu mo-żesz udekorować ciasto bitą śmietaną z dodatkiem cukru waniliowego.

Galaretka z soku owocowego

50 dag mrożonych malin

kiść winogron

sok z 2 cytryn

2/3 szklanki cukru

6 łyżeczek żelatyny

pół litra soku pomarańczowego

pęczek melisy lub mięty

Winogrona umyj, przekrój owoce i usuń z nich pestki. Owoce polej sokiem z cytryny, dodaj maliny i posyp cukrem. Odstaw na 30 minut. Opłucz i osusz listki melisy lub mięty. W garnku podgrzej sok pomarańczowy. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości przegotowanej wody, zgodnie z przepisem na opakowaniu, zamieszaj i wlej do gorącego soku. Odsącz sok spod malin i winogron i wlej go do soku pomarańczowego. Na dno miseczek wlej odrobinę soku z żelatyną. Wstaw do lodówki na 15 minut. W miseczkach ułóż listki mięty lub melisy oraz owoce i zalej sokiem z żelatyną. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Podawaj z owocami lub kleksem bitej śmietany.

Brownie

30 dag gorzkiej czekolady (70 proc. kakao)

22 dag masła

3 jajka

pół łyżeczki aromatu waniliowego

28 dag miałkiego cukru (do wypieków)

14 dag mąki

ćwierć łyżeczki soli

Piekarnik nagrzej do 160°C. Jedną tabliczkę czekolady (10 dag) zetrzyj na tarce o dużych otworach. Wiórki czekoladowe wstaw do lodówki. Resztę czekolady połam na kawałki, dodaj masło i rozpuść na małym ogniu w rondelku. Podgrzewaj tylko do momentu, aż wszystko się rozpuści. Jajka ubij z wanilią i cukrem, aż będą puszyste. Dodaj masę czekoladową i krótko miksuj (na wolnych obrotach). Mieszając masę, powoli dodaj przesianą mąkę i sól. Zmiksuj ponownie na wolnych obrotach. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy (o wymiarach ok. 20 x 30 cm). Posyp startą czekoladą. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu pokrój ciasto na małe kawałki. Można je podawać same lub wrzucić do pucharków i dodać np. owoce.

Malinowe ptasie mleczko

75 dag mrożonych malin

35 dag twarogu śmietankowego

5 łyżek cukru =250 ml śmietany kremówki

ćwierć szklanki syropu malinowego

6 łyżeczek

żelatyny

sok i skórka otarta ze sparzonej cytryny

Połowę malin zmiksuj i przetrzyj przez sito. Masę owocową zmiksuj z twarogiem, cukrem, syropem, sokiem i skórką z cytryny. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości przegotowanej wody, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Schłodzoną śmietanę ubij mikserem na najwyższych obrotach (ubijaj nie dłużej niż 2 minuty, by nie zrobiło się masło). Do żelatyny dodaj kilka łyżek bitej śmietany i wymieszaj. Połącz z resztą bitej śmietany, masą twarogową i całymi owocami. Przełóż do małych foremek lub dużej formy wyłożonej folią do żywności i wstaw na 3 godziny do lodówki.

Więcej o:
Komentarze (2)
Słodka alternatywa
Zaloguj się
  • panizalewska

    Oceniono 1 raz 1

    Moja babcia robi czasami na deser coś jak "ptasie mleczko" tylko dużo prościej - ubija białka jajek na sztywno i dodaje zmiksowane owoce. I tyle :)
    Nie wiem, czy to mogą jeść małe dzieci (surowe jaja w końcu) ale dla mnie zawsze PYYYCHA :D

  • 80tomasz

    0

    idealnapanidomu.wordpress.com
    Znajdziecie tam również wiele ciekawych pomysłów na Wielkanoc dla Was i Waszych dzieci.
    Mam nadzieję, że komuś pomogłem.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX