1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Zupa dla dziecka - idealna na rozgrzewkę!

Wracacie z zimowego spaceru odprężeni, szczęśliwi, ale strasznie głodni... To pora w sam raz na przygotowaną zawczasu sycącą zupę. Konsultacja: dr n. med. Izabella Łazowska-Przeorek
Pomidorowa z kaszą jaglaną

(powyżej 12. miesiąca)

2 puszki pomidorów w zalewie,

por,

marchewka,

seler,

szklanka kaszy jaglanej,

łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,

oliwa

Warzywa obierz i opłucz. Marchewkę i seler zetrzyj na tarce. Por pokrój na małe kawałki. Na oliwie w garnku podsmaż warzywa, wlej 2 puszki pomidorów i 2 szklanki wody. Wsyp kaszę i gotuj 15-20 minut na średnim ogniu. Przed podaniem posyp posiekaną natką.

(4-6 porcji)

Włoska zupa minestrone

(powyżej 9. miesiąca)

szklanka fasoli ugotowanej do miękkości

2 marchewki,

mały por,

niewielka cebula,

ćwierć główki kapusty włoskiej,

gałązka selera naciowego,

2 ziemniaki,

garść pokrojonej dyni lub cukinii,

3 pomidory z puszki (w zalewie),

pół szklanki makaronu ugotowanego na twardo (najlepiej małych rurek albo łezek),

łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,

łyżka drobno posiekanych listków bazylii,

oliwa extra vergine

Warzywa umyj i obierz. Marchew, seler, por, cebulę, ziemniaki drobno pokrój, kapustę poszatkuj. Wrzuć na wrzącą wodę (ok. 2 l). Po 10 minutach dodaj pokrojone pomidory, cukinię, po dalszych 5 minutach - fasolę, siekaną bazylię i natkę, na końcu makaron. Odstaw z ognia.

Dopraw łyżką oliwy.

(6-8 porcji)

Zielona zupa

(powyżej 6. miesiąca)

garść mrożonego groszku lub brokułów,

nieduży ziemniak,

łyżka ugotowanego mięsa drobiowego,

łyżeczka masła

Ziemniak umyj, obierz, drobno pokrój. Groszek przepłucz wodą na sicie i wraz z ziemniakiem wrzuć do rondelka. Zalej warzywa niewielką ilością wody (ma ledwie przykryć jarzyny). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Odstaw. Gdy zupa przestygnie, dodaj rozdrobnione mięso i masło. Całość bardzo dokładnie zmiksuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją przegotowaną wodą.

(2 porcje)

Zupa "jak miodek"

(powyżej 9. miesiąca)

marchewka,

pietruszka,

ćwierć selera,

ćwierć małego pora,

pół ziemniaka,

łyżka posiekanej cebuli,

pół łyżeczki drobno posiekanego koperku,

żółtko,

jaja ugotowanego na twardo,

olej rzepakowy niskoerukowy

Warzywa umyj, obierz, pokrój. W garnku zagotuj szklankę wody i wrzuć warzywa. Dodaj cebulę podsmażoną na kapce oleju. Wszystko gotuj do miękkości. Dodaj pół łyżeczki oleju. Całość nieco przestudź i zmiksuj. Połowę przelej do miseczki, posyp koperkiem i pokruszonym żółtkiem (dziecku od 9. miesiąca podajemy pół żółtka codziennie lub całe żółtko co drugi dzień). Zupa ma słodkawy smak marchewki i cebuli.

(2 porcje)

Krem z dyni z manną

(powyżej 9. miesiąca)

marchewka,

pietruszka,

biały kawałek pora,

ćwierć małego selera,

10 dag dyni,

spory ziemniak,

łyżeczka oliwy lub nieskoerukowego oleju rzepakowego,

dwie łyżeczki kaszy manny,

pół łyżeczki drobno posiekanego koperku

Jarzyny wyszoruj, obierz lub oskrob. Pokrój je na kawałki, wrzuć do garnka, dodaj półtorej szklanką wrzątku i gotuj, aż zmiękną. Wszystkie jarzyny poza dynią i ziemniakiem wyłów z wywaru. Zmiksuj zupę, wsyp kaszę mannę i zagotuj. Odstaw z ognia, dodaj oliwę, wymieszaj. Przed

podaniem posyp koperkiem.

Z pozostałych warzyw możesz przyrządzić purée, które podasz dziecku na drugie danie

(z mięsem i połową ugotowanego na twardo

żółtka), lub sałatkę jarzynową dla dorosłych.

(2 porcje)

Więcej o: