1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Przepisy na świąteczne potrawy dla dzieci

Gdy w wigilijny poranek Ojciec zaczynał szykować świąteczne potrawy, nie sposób było leżeć w łóżku, bo nawet największy śpioch nie pozostałby obojętny wobec zapachu gotującego się bigosu, pieczonego kulebiaka, zupy rybnej, barszczu czy ryb przyrządzanych na wiele sposobów.
Kiedy pojawialiśmy się z rodzeństwem w kuchni, Ojciec rozdzielał między nas odpowiedzialne zadania, które w zależności od naszego wieku były solidnym początkiem fascynacji kulinarnej, szkolonej pod skrzydłami Ojca lub po prostu świetną zabawą.

Z perspektywy czasu widzę, że wiele potraw przygotowywanych w moim rodzinnym domu było dość nietypowych, choćby zupa rybna (zainspirowana węgierską zupą rybną halaszle) czy pierogi ruskie z dodatkiem sera pleśniowego, za którymi notabene przepadał mój dziadek Jacek. Te odmienności były podawane wraz z daniami tradycyjnymi, których także nie mogło u nas zabraknąć. Dodatkiem do potraw zawsze była wyśmienita, rodzinna atmosfera, pełna radości, śmiechu i gwaru.

Kulebiak

Ciasto drożdżowe:

250 ml mleka

0,5 kg mąki (ok. 3 szklanek) + trochę do wałkowania

20 g drożdży

łyżka masła + trochę do formy

2 łyżki oleju

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

żółtko

Farsz:

0,5 kg kiszonej kapusty

25 dag pieczarek

cebula

3 łyżki oleju

pół łyżeczki mielonego kminku

sól i pieprz

Drożdże zalej ciepłym mlekiem. Gdy pojawią się bąbelki, zmieszaj z masłem, olejem, cukrem i solą. Dodaj mąkę i wyrób ręką ciasto. Gdy poczujesz, że masa odchodzi od ręki, przykryj je lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pieczarki opłucz i oczyść. Cebulę drobno posiekaj. Osobno podsmaż na oleju kapustę, pieczarki i cebulę. Wszystkie składniki połącz i dopraw solą, pieprzem oraz kminkiem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy w prostokąt, podsypując mąką, i połóż w wysmarowanej masłem blaszce do keksów, tak żeby brzegi zwisały poza blaszką. Na cieście ułóż farsz, a następnie zalep wierzch kulebiaka pozostałym ciastem. Tak przygotowane ciasto posmaruj żółtkiem, po czym umieść w piekarniku rozgrzanym do 180oC i piecz ok. 45 minut.

Zupa rybna 

1,5 l wywaru rybnego lub warzywnego

70 dag filetów z różnych ryb słodkowodnych

30 dag krewetek

3 duże papryki (w różnych kolorach)

2 średnie cebule

3 ząbki czosnku

60 dag ziemniaków

3 łyżki oliwy z oliwek

sok z 1 cytryny

pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku

liść laurowy

trzy ziarna ziela angielskiego

sól

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek a kiedy się zeszklą, pokrojoną w paski paprykę. Przesmaż i dodaj sproszkowaną słodką paprykę i pozostałe przyprawy. Włóż pokrojone ziemniaki i zalej wywarem. Zagotuj i włóż pokrojone i skropione sokiem z cytryny filety rybne. Gotuj około 15 minut (żeby ziemniaki były miękkie), po czym dopraw do smaku. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

Kaczka pieczona z jabłkami

kaczka

kilogram jabłek (najlepiej kwaśnych)

4 ząbki czosnku

łyżka miodu

2 łyżki majeranku

pół łyżki tymianku

pół łyżki słodkiej papryki

sól i pieprz

Kaczkę umyj i osusz. W miseczce przygotuj marynatę z posiekanego lub wyciśniętego czosnku, ziół, miodu, papryki, soli i pieprzu. Natrzyj nią kaczkę i odstaw do lodówki, najlepiej na 24 godziny. Do środka kaczki włóż pokrojone na cząstki i oczyszczone z pestek jabłka (oraz ewentualnie jeszcze 2-3 ząbki czosnku). Kaczkę zepnij wykałaczkami i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni C. Piecz około 2 godzin. W trakcie pieczenia kaczkę podlewaj sosem, który się wytopi. Jest gotowa, jeżeli po przekłuciu nie wypływa z niej różowy sok. Polecam tę potrawę z opiekanymi ziemniaczkami (można je upiec obok kaczki w sosie, wkładając je do piekarnika na 40 minut przed końcem pieczenia) oraz czerwoną kapustą. Sos, który zostanie po pieczeniu, można podać jako dodatek lub zamrozić, by w przyszłości urozmaicać nim smak innych potraw.

Ciasteczka imbirowe

20 dag mąki pszennej

łyżka mąki ziemniaczanej

20 dag cukru pudru

pół łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

2 łyżeczki zmielonego imbiru lub cynamonu

Utrzyj jaja z cukrem na pulchną masę. Przesiej obie mąki, wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem lub imbirem i cały czas ucierając, dodaj do masy. Otrzymasz dość rzadkie ciasto. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż łyżką porcje ciasta (rozlewają się w równe, okrągłe ciasteczka). Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, a następnie piecz 7-10 minut w temperaturze 160oC.

Więcej o:
Komentarze (7)
Przepisy na świąteczne potrawy dla dzieci
Zaloguj się
  • 3alfa.alfa

    Oceniono 24 razy -2

    Qrwa gdzie te przepisy????
    Bo widze tylko zdjęcia korporacyjne

  • gw_ciagle_klamie

    Oceniono 26 razy -8

    Z kuchni rodzinnej reformatorów maksizmu-leninizmu..., żeby tylko koszerne było to charaszo.

  • coppermind

    Oceniono 32 razy -20

    kuchnia mleczno-świńska potrafi zniszczyć każdy ród.

    szkoda Kuroniów.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX