1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Przepisy na dania z jaj

Niedrogie, pełne wartości odżywczych, łatwo dostępne... Jajka pozwalają fantastycznie urozmaicić rodzinną kuchnię. Konsultacja dr n. med. Izabella Łazowska-Przeorek
Jajecznica na parze (powyżej 10. miesiąca)

jajko

łyżeczka mleka

odrobina masła

gałązka szczypiorku, koperku lub zielonej pietruszki

Jajko wybij do miseczki, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Miseczkę wstaw do garnka z gotującą się wodą. Gdy jajko zacznie się ścinać, wymieszaj. Smaż do chwili, aż masa będzie całkowicie ścięta. Dodaj kawałeczek masła i oprósz drobno posiekaną zieleniną.

(1 porcja)

Jarzynowa z mięsem (powyżej 6. miesiąca)

pół marchewki

ćwierć cebuli

ćwierć ziemniaka

kilka różyczek kalafiora

gałązka zielonej pietruszki

łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy extra vergine

łyżeczka kaszy manny

żółtko

ćwierć plasterka ugotowanej na parze piersi indyka (ok. 2 dag)

Warzywa dokładnie umyj. Marchewkę, cebulę i ziemniaka obierz i pokrój na kawałki. Pietruszkę posiekaj. Tak przygotowane warzywa włóż do rondelka, zalej niepełną szklanką wrzątku i gotuj około pół godziny, aż będą zupełnie miękkie. Pod koniec gotowania dodaj kaszę mannę i drobno posiekane mięso. Zmiksuj zupę blenderem. Żółtko rozprowadź odrobiną ciepłej zupy, dodaj do reszty zupy, zamieszaj i zagotuj.

(2 porcje)

Niemowlęciu w wieku 7-8 miesięcy zupkę z dodatkiem połowy żółtka i z odrobiną gotowanego mięsa lub ryby podajemy co drugi dzień.

Zapiekany pomidor (powyżej 10. miesiąca)

okrągły pomidor średniej wielkości

jajko

łyżeczka bułki tartej

pół łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku

łyżeczka oliwy

Pomidor umyj, zetnij mu wierzch i wydrąż środek tak, by powstała pomidorowa miseczka. Wnętrze pomidora osusz papierowym ręcznikiem. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Do pomidora wsyp bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Skrop pomidor oliwą, a następnie wbij do niego jajko. Piecz około 20 minut, aż żółtko się zetnie. Wyjmij z piekarnika, przestudź i podawaj. Danie to możesz zaserwować na kolację, z kawałkiem pełnoziarnistego tostu.

Dla dzieci powyżej roku można to danie przygotować z dodatkiem tartego parmezanu zamiast oliwy.

(1 porcja)

Pulpet z jajeczkiem (powyżej 10. miesiąca)

20 dag mielonego mięsa z indyka

10 jajeczek przepiórczych

łyżka płatków owsianych

szczypta ulubionych przypraw (np. pieprz lub majeranek)

szklanka domowego wywaru warzywnego

Osiem przepiórczych jajeczek ugotuj na twardo (3 minuty w osolonym wrzątku), zalej zimną wodą i obierz ze skorupek. W garnku o szerokim dnie zagotuj wywar warzywny. Mięso włóż do miski, wbij do niej dwa jajeczka, dodaj płatki owsiane i przyprawy, dokładnie wymieszaj. Weź obrane jajeczko i trochę mięsa i uformuj mały pulpet z jajeczkiem w środku. W ten sam sposób zrób pozostałe pulpeciki. Wkładaj je do wrzącego wywaru i gotuj 20 minut na małym ogniu. Płatki owsiane możesz zastąpić kaszą manną lub bułką tartą. Wywar przyrządzisz, gotując przez pół godziny pod przykryciem obrane i pokrojone warzywa (cebulę, dwie marchewki, pietruszkę i kawałek selera) w litrze wody. Pulpety możesz też ugotować na parze.

(6-8 pulpetów, 3- 4 porcje)

Lane kluski na mleku (powyżej 12. miesiąca) 2 jajka 2 kopiate łyżki mąki pszennej

0,5 l mleka Jajka wybij do dzbanka lub do miski i mieszaj z mąką tak długo, aż zaczną ukazywać się pęcherzyki (możesz je też zmiksować blenderem). W garnku zagotuj mleko. Wlej ciasto cienkim strumieniem na wrzące mleko (strumyczkiem ciasta "rysuj kółka" na mleku, by kluski były długie i cienkie). Gdy wypłyną, zamieszaj. Lekko przestudź i podawaj.

Niemowlęciu kluseczki lane możesz ugotować na wodzie i dodać do mleka modyfikowanego. Wspaniale smakują również ugotowane w zupie pomidorowej, warzywnej lub w esencjonalnym domowym wywarze z jarzyn.

(3 porcje)

Deser brzoskwiniowy (powyżej 12. miesiąca)

3 dojrzałe brzoskwinie 3 herbatniki po szczypcie suszonego imbiru i cynamonu 3 żółtka 2 łyżeczki miodu łyżka serka mascarpone

Brzoskwinie przekrój, usuń pestki i pokrój owoce na kawałki. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mascarpone, pokruszone herbatniki, cynamon i imbir, połącz. Masę nałóż we wgłębienia po pestce. Kawałki brzoskwiń ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku (nagrzanym do 180 stop. C), aż się zrumienią.

(3-4 porcje)

Jajka, z których przyrządzamy potrawy, po wyjęciu z lodówki trzeba dokładnie umyć w ciepłej wodzie i wytrzeć papierowym ręcznikiem.

Więcej o: