1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Owoce na okrągło - dania owocowe dla dzieci

Lato otwiera przed nami nowe możliwości - także w kuchni. Dla smaku i koloru warto urozmaicać dania pachnącymi, dojrzałymi na słońcu owocami.
Najpełniejszy smak mają owoce sezonowe. Teraz właśnie możemy do woli rozkoszować się poziomkami, jagodami, malinami, borówkami amerykańskimi, morelami. To czas letnich dań z nutką sentymentu, jak na koloniach albo u babci na wakacjach: zup owocowych, naleśników i pierogów z owocowym nadzieniem, ciast z owocami. Warto także eksperymentować, łącząc różne gatunki owoców w koktajlach we wszystkich odcieniach tęczy. Proponuję jednak spróbować także smaku dań wytrawnych z dodatkiem owoców. Zbyt ostry smak sałatki warzywnej można przełamać słodyczą gruszki, winogron albo moreli, a mięso przyrządzone z pieczonymi lub duszonymi owocami chętnie spałaszuje nawet grymaśny malec.

SAŁATKA KOKTAJLOWA

20 dag piersi kurczaka

główka sałaty lodowej

2 łyżki oleju30 dag moreli

10 dag selera naciowego

10 dag winogron

małe opakowanie jogurtu naturalnego

4 łyżki majonezu

łyżka soku z cytryny

łyżka miodu

pół łyżeczki curry

ew. ząbek czosnkusól i pieprz

Piersi kurczaka pokrój w paski i podsmaż na patelni grillowej lub upiecz w piekarniku (15 minut w temperaturze 180°C). Wszystkie warzywa i owoce umyj. Morele sparz, zdejmij skórkę, usuń pestki i pokrój w paski. Winogrona przekrój na połówki i wyjmij pestki. Pokrój seler. Przygotuj sos: połącz majonez z jogurtem, sokiem z cytryny, miodem, curry, solą i pieprzem (oraz ewentualnie bardzo drobno posiekanym czosnkiem). W miseczkach bądź pucharkach wymieszaj mięso z sałatą, selerem i owocami. Polej sosem tuż przed podaniem.

ORZEŹWIAJĄCA ZUPA

Dzieci zazwyczaj chętnie jedzą chłodniki owocowe. Na zimno można podać domową zupę wiśniową lub jagodową z makaronem. Chłodnik truskawkowy przygotowujemy, miksując truskawki z jogurtem waniliowym oraz odrobiną śmietany (najlepiej smakuje po schłodzeniu). Chłodnik w stylu włoskim przyrządza się natomiast ze zmiksowanych kawałków melona i soku wyciśniętego z pomarańczy, z dodatkiem kulek wydrążonych z melona oraz listków melisy.

SAŁATKA Z ARBUZA

pół arbuza4 gruszki

sok z limonki lub cytryny

2 łyżki syropu wiśniowego

kawałek świeżego korzenia imbiru (długości ok. 2 cm)

Umyte gruszki i arbuza obierz ze skóry. Usuń pestki i gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce pokrój w niewielką kostkę. Korzeń imbiru obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych otworach. Syrop wiśniowy połącz z sokiem z limonki i imbirem. Sałatkę przełóż do miseczek i polej wcześniej przygotowanym sosem. 15 minut przed podaniem wstaw do lodówki. W wersji dla dorosłych do sałatki zamiast soku wiśniowego można dodać sherry.

PIERSI KACZKI Z CZEREŚNIAMI

2 piersi kacze

50 dag czereśni

sok z połowy cytryny

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki miodu

łyżeczka tymianku

gałązka świeżego rozmarynu

sól i pieprz

Czereśnie umyj i wydryluj. Piersi kacze ponacinaj delikatnie od strony skórki, uważając, aby nie uszkodzić mięsa. Mięso smaż na dużym ogniu, zaczynając od ponacinanej strony. Kiedy piersi delikatnie się zrumienią, odlej większą część wytopionego tłuszczu, zmniejsz ogień i do mięsa dodaj czereśnie, miód, sok z cytryny, pokrojony na płatki czosnek oraz zioła. Dopraw solą i pieprzem. Duś, potrząsając od czasu do czasu patelnią, tak by składniki dobrze się wymieszały. Przed podaniem piersi pokrój pod kątem w plastry. Na talerzu polej mięso powstałym na patelni owocowym sosem.

CHŁODNIK Z BIAŁYMI CHMURKAMI

25 dag jagód

25 dag malin

12 dag poziomek

8 dag cukru łyżka soku z cytryny

łyżka cukru waniliowego

kawałek cynamonu (lub łyżeczka startego)

2-3 białka

Owoce przebierz i umyj pod bieżącą wodą. Włóż do dużego garnka, zalej 2 szklankami wody. Dodaj połowę cukru, cukier waniliowy, sok z cytryny i cynamon. Zamieszaj i gotuj 10 minut na małym ogniu, po czym zdejmij z gazu. Białka ubij na sztywno, stopniowo dosypując resztę cukru. W garnku zagotuj litr wody. Wykładaj na wrzątek porcje piany (po chwili obróć je, by ugotowały się z obu stron). Kluseczki z piany najlepiej formować za pomocą dwóch łyżek (po zrobieniu każdej kluseczki jedną z łyżek opłucz w zimnej wodzie). Z ostudzonej zupy wyjmij cynamon. Rozlej chłodnik na talerze, udekoruj chmurkami z piany. Chłodnik możesz podać z drobnym makaronem, ryżem dmuchanym, a na przyjęciu dla dzieci - nawet z bezami.

Więcej o: