Smalec

Joanna Szulc, konsultacja prof.dr hab. Janusz Książyk
27.08.2008 , aktualizacja: 27.08.2008 12:18
A A A Drukuj

fot. A.M.Wolniak

tłuszcz zwierzęcy wytopiony ze słoniny. Ten pakowany w kostki przeznaczony jest przede wszystkim do smażenia, jednak na szczęście coraz częściej zastępujemy go (nawet w tradycyjnej kuchni) olejami roślinnymi: oliwką z oliwek i olejem rzepakowym. Ten, przeznaczony do bezpośredniego spożycia, często zawiera dodatki: pokrojone w kostkę - jabłka, cebulę, kiełbasę, skwarki, a także przyprawy. Smarujemy nim pieczywo i przeważnie obficie solimy (a to niedobrze...). Od wielkiego dzwonu na pajdę chleba ze smalcem możemy sobie pozwolić, ale jeśli dziecko nie ma ochoty próbować tej dziwnej biało-szarej mazi, lepiej go do niej nie namawiajmy.

Brak komentarzy