Sałatka

Zimna przekąska z pokrojonych na kawałki składników. Może zawierać same warzywa (gotowane lub surowe) i owoce, ale często jej bazą są także pokarmy węglowodanowe (makarony, ryż), nasiona warzyw strączkowych, mięso (pieczone, gotowane, wędliny), ryby, owoce morza, pestki, orzechy... Sałatka to wyzwanie dla wyobraźni kucharza, świetne danie na kolację lub lekki lunch, dobry pomysł na piknik. Jest tylko jedno "ale". O tym, czy sałatka będzie zdrową potrawą czy tuczącą i szkodliwą przekąską, decyduje (prócz składników rzecz jasna) sposób jej przyprawienia. Dlatego zrezygnujmy z majonezu. Lepiej jako "spoiwa" sałatki użyć jogurtowego dressingu lub lekkiego winegretu na bazie oliwy z oliwek. A jeśli już domownicy bardzo domagają się majonezowej sałatki, można ją doprawić niewielką ilością majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu, "rozwadniając" go jogurtem, sokiem z ogórków kiszonych czy nawet odrobiną wody. Sałatka będzie bardziej wilgotna, a sos nie tak kaloryczny.

Copyright © Agora SA