Pomidor

jedna z najlepszych rzeczy, jaka trafiła do Europy po odkryciu przez Kolumba Ameryki. Pomidory są niezwykle smaczne, zdrowe i stanowią podstawę wielu ulubionych przez wszystkie pokolenia potraw (jak choćby najpopularniejszej w Polsce zupy pomidorowej). Dużo się ich używa w kuchni śródziemnomorskiej uważanej za jedną z najzdrowszych w świecie. Pomidory na dodatek mają tę rzadką cechę, że po ugotowaniu są równie wartościowe, jak na surowo - owszem tracą nieco witamin, ale uaktywnia się w nich barwnik likopen, znany z właściwości przeciwutleniających, prawdopodobnie bardzo ważnych w profilaktyce nowotworów (szczególnie raka prostaty) i chorób układu krążenia. Pomidory zawierają mnóstwo składników mineralnych (szczególnie dużo potasu, sok pomidorowy zaleca się przy niedoborach tego pierwiastka), beta-karoten, witaminy z grupy B, witaminę C, K, PP. Wśród wielu odmian pomidorów znajdziemy także malutkie i poręczne dla dzieci pomidorki cherry, pomidory żółte, pomarańczowe, zielone (taki kolor mają dojrzałe owoce), a nawet czarne. Czerwone także mają wiele odmian, dobrych do sałatek i przetworów. Z pomidorów robi się mnóstwo przetworów - soki (napój godny polecenia), koncentraty, sosy, keczupy (duża zawartość likopenu), w większości sklepów można też dostać pomidory suszone w zalewie z oliwy. To przysmak słony i kaloryczny, ale jego niewielki dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej wspaniale wzbogaca smak potrawy.

Pomidory do dziecięcej diety zapraszamy w 7. miesiącu życia.

Więcej o:
Copyright © Agora SA