1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Pomarańcza

pyszny owoc cytrusowy, bogaty szczególnie w witaminę C, zawiera także witaminę A, z grupy B (w tym cenny kwas foliowy), składniki mineralne (potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, magnez) i błonnik. Podajemy ją dzieciom pod koniec pierwszego roku życia, z początku ostrożnie, z powodu ryzyka alergii.

Pomarańcza to świetna porcja zdrowia, szczególnie zimą, gdy trudno o urozmaiconą i bogatą w witaminy dietę. Najlepiej pomarańcze jeść na surowo. Sok pomarańczowy jest pełen zalet, jeśli świeżo wyciśniemy go z owoców i wypijemy nie odcedzając fragmentów miąższu, ten kupowany w kartonach ma już dużo mniej walorów. W przemyśle spożywczym pomarańcze są surowcem dla wielu wyrobów, także aromatycznej przyprawy, jaką jest kandyzowana skórka pomarańczowa. Ta akurat nie jest zbyt zdrowa - może zawierać spore dawki środków chemicznych, którymi konserwuje się owoce przed transportem, jest poza tym bardzo słodka i sprzyja próchnicy.