Nabiał

Joanna Szulc
26.11.2007 , aktualizacja: 26.11.2007 12:13
A A A Drukuj
przetwory mleczne, takie jak jogurt, kefir, maślanka, śmietana, sery. W diecie niemowlęcia produkty nabiałowe (najlepiej o smaku naturalnym, bez dodatku cukru) pojawiają się ok. 11 miesiąca życia. Wyjątkiem jest ser żółty, który wprowadzamy dopiero po pierwszych urodzinach dziecka. Nabiału w diecie zabraknąć nie powinno, bo to cenne źródło wapnia, potrzebne szczególnie wtedy, gdy maluch przestaje ssać mleko mamy lub pije mniej porcji mleka modyfikowanego. W wapń najbogatsze są sery żółte, jogurty, kefiry, sery topione, najuboższy zaś jest ser biały, który większość zawartego w mleku wapnia oddaje serwatce.

Zobacz więcej na temat:

Brak komentarzy

Redakcja eDziecko.pl

*

Agnieszka Wirtwein-Przerwa

  • redaktorka naczelna
  • agnieszka.wirtwein@agora.pl
  • redaktorka
  • karolina.stepniewska@agora.pl
  • dziennikarka
  • joanna.biszewska@agora.pl
  • dziennikarz, felietonista
  • marcin.sztetter@gmail.com
  • felietonistka
  • administratorka forum
  • zona_mi@gazeta.pl