Mrożonki

Dzięki nim możemy przygotowywać urozmaicone posiłki o każdej porze roku. Zamrażanie surowych produktów (mięsa, ryb, warzyw, owoców) pozwala zachować ich świeżość przez kilka tygodni, a nawet miesięcy (w temp. -18 st.), przy naprawdę niewielkich stratach witamin. A potem cieszyć się smakiem letnich owoców w środku zimy czy na przedwiośniu przygotowywać pełne wartościowych warzyw dania. Mrożonki możemy szykować sami albo sięgać po gotowe, jedno- lub wieloskładnikowe. Ale tutaj uwaga: wybierajmy produkty renomowanych firm i koniecznie te, które służą jako surowiec do przygotowania posiłku, a nie są już gotowym, doprawionym daniem (np. risotto, pizza, hamburgery rybne w panierce). W tych ostatnich bowiem możemy znaleźć nadmiar tłuszczu, soli, dodatków smakowych. W ogóle unikajmy jedzenia produktów mrożonych po ugotowaniu (pierogi, kotlety, gotowe zupy), bo te mają już naprawdę mało wartości. No i rzecz najważniejsza - produktu raz zamrożonego i rozmrożonego nie wolno mrozić ponownie.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.