Miód

Pyszny, odżywczy i zdrowy - choć nie dla wszystkich. Wprowadzamy go do diety po troszeczku i ostrożnie (dopiero w drugim roku życia). Jeśli dziecko nie reaguje na niego uczuleniem, możemy nim smarować chleb, podawać z orzechami jako słodką przekąskę (potem mycie zębów obowiązkowe), słodzić nim herbatę lub zupy mleczne (ale nie gorące - miód traci wtedy wiele zalet), dodawać do deserów. To zastrzyk energii - w skład miodu wchodzą łatwoprzyswajalne cukry proste (fruktoza i glukoza). Ma on niekwestionowane właściwości bakteriobójcze, działa konserwująco. Miód właściwie w ogóle się nie psuje, może być długo przechowywany. Zwolennicy medycyny naturalnej uważają, że wydatnie wzmacnia odporność i polecają jeść codziennie w okresie zachorowań na przeziębienie i grypę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.