1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Mięso

najlepsze źródło dobrze przyswajalnego żelaza i główne cennej witaminy B12, są w nim też niezbędne w diecie aminokwasy. Zawiera doskonale przyswajalne białko zwierzęce, witaminy z grupy B, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i E oraz szereg składników mineralnych. Ma też wady - tłuste gatunki obfitują w nasycone kwasy tłuszczowe, są bogate w cholesterol, no i bardzo kaloryczne. Wystarczy jednak wybierać chude odmiany (pierś kurczaka czy indyka, delikatny schab środkowy, polędwicę wołową, ładny kawałek cielęciny), drób jeść bez skóry, piec lub gotować zamiast smażyć - by mięso nie dostarczało nam nadmiernych dawek tłuszczu. Warto także zwrócić uwagę, by nie było podstawą każdego posiłku - nadmiar mięsa w diecie nie jest wskazany.

W jadłospisie niemowlęcia mięso powinno pojawić się w 7.-8. miesiącu życia, by pokryć zapotrzebowanie organizmu na żelazo. Maluchom podajemy delikatne i chude gatunki bez wywaru (ten może uczulać). Z czasem mięso powinno gościć w diecie malca 1-2 razy w tygodniu, w inne dni podajemy ryby i jaja. Niemowlętom i małym dzieciom najlepiej jest podawać mięso ze słoiczków przeznaczonych specjalnie dla maluchów - pochodzi z upraw ekologicznych lub ściśle nadzorowanych.