1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Jogurt

Pyszna i zdrowa postać mleka, pełnowartościowe źródło wapnia, które w diecie dziecka może pojawić się w 12. miesiącu życia. Jogurty są dobrze przyswajane przez osoby z nietolerancją laktozy, która została w nich wstępnie rozłożona w procesie fermentacji. W sklepach znajdziemy wiele rodzajów jogurtów. Jakie wybierać? Najlepiej naturalne, bez cukru i słodzików, z określonymi kulturami bakterii probiotycznych (czyli o udokumentowanym działaniu prozdrowotnym), z niewielką zawartością tłuszczu. Jogurty owocowe to także dobre źródło wapnia, ale zwykle zawierają dodatek cukru i są bardziej kaloryczne. Dlatego najlepiej kupować jogurt naturalny i w domu mieszać go z owocami (świeżymi lub z mrożonki). Jeszcze jedna uwaga - dokładnie czytajmy etykiety jogurtów i innych produktów mlecznych. To, co na pierwszy rzut oka wydaje się jogurtem, może być tłustym i aromatyzowanym "deserem jogurtowym", zamiast świeżych owoców może zawierać słodki syrop itp. Nie dajmy się także zwieść lakonicznym informacjom, że jogurt jest "bio". O tym, jakie produkty mogą nosić ten znak, pisaliśmy szczegółowo w poprzednim numerze.