Jabłko

Nasz najpopularniejszy owoc - smaczny, aromatyczny i bardzo zdrowy. "Jedno jabłuszko dziennie trzyma doktora z dala ode mnie" - mawiało się przed laty, i sporo w tym prawdy. Jabłka są bogate w pektyny, które regulują pracę jelit i poziom cholesterolu we krwi. Zawierają także witaminy (m.in. C) i składniki mineralne (magnez, żelazo, potas). Jabłko to zwyczajowo pierwszy owoc, który podaje się w Polsce niemowlętom, począwszy od 6. miesiąca (w formie przecieru lub soku). Starszym niemowlętom dajemy przecier nieco mniej rozdrobniony, ale jeszcze nie pozwalamy odgryzać kawałków jabłka - łatwo się nimi zakrztusić. Warto wiedzieć, że jabłko tarte i duszone działa lekko zatwardzająco, gryzione zaś - rozluźniająco. Uwaga: wbrew temu, co sądzono dawniej, zjedzenie jabłka wieczorem nie zwalnia z mycia zębów; cukier zawarty w owocu jest pożywką dla bakterii powodujących próchnicę.

Copyright © Agora SA