1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Herbata

Napar z liści drzewa herbacianego, którego smak i walory odkryto ok. 3 tys. lat p.n.e. w Chinach. W Polsce pojawiła się najpewniej ok. XVII wieku. U nas i na świecie popularna od XIX wieku. Ma tak wiele odmian i jest wytwarzana na tak różne sposoby, że trudno ująć to bogactwo jednym hasłem. Z liści drzewa herbacianego pozyskuje się herbatę białą, zieloną, żółtą, czarną i czerwoną (różnią je stopnie fermentacji liści), wytwarza się herbaty aromatyzowane (np. olejkiem bergamotki - Earl Grey); do herbat zalicza się także yerba mate (napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego), w sklepach z herbatą można dostać herbaty rooibos bez kofeiny (z listków czerwonego krzewu rosnącego w Afryce Południowej). Herbatkami zwane są także rozmaite napary ziołowe oraz z suszu owocowego. Klasyczna herbata zawiera kofeinę (zwaną w tym wypadku teiną) i garbniki (ich obecność dobrze wpływa na podrażniony przewód pokarmowy), herbata zielona jest bogata w przeciwutleniacze. Ze względu na obecność kofeiny dzieciom na co dzień herbaty nie podajemy. Jeśli już z jakiegoś powodu serwujemy ją maluchowi, zdrowiej będzie podać nie tę z pierwszego parzenia (z torebki włożonej do wrzątku i zaraz wyjętej), ale rozwodnioną, dłużej parzoną esencję.