Figa

Słodki owoc południowy o miękkim, bardzo słodkim miąższu pełnym drobniutkich pestek i mięsistej skórce. Świeże, ciemnofioletowe figi to prawdziwy przysmak dla tych, którzy latem odwiedzają południe Europy. Inna odmiana służy do suszenia i jest używana jako bakalie.

Warto jeść figi pod każdą postacią (lepiej na surowo niż w formie ultrasłodkiego dżemu), są bowiem bogatym źródłem składników mineralnych (potas, wapń, magnez, fosfor), witamin (C, z grupy B, beta-karotenu) i błonnika. Oczywiście jemy je z umiarem - świeże figi zawierają do 25 proc. fruktozy i glukozy, a suszone nawet do 75 proc. cukrów!

Niemowlętom figi można podawać w 11.-12. miesiącu życia. Suszone figi przed podaniem warto namoczyć i pokroić lub zmiksować.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.