Feta

Ser z owczego lub owczego i koziego mleka, jeden z przysmaków kuchni greckiej. Powinien być nieco sprężysty, lekko twardy (choć nie za bardzo), za to wilgotny, dobrze nasączony solanką, w której się go przechowuje. Ten powszechnie dostępny w Polsce jest miękki, smaruje się niczym masło i miłośników oryginału rozczarowuje.

Feta jest pyszna i daje mnóstwo kulinarnych możliwoś-ci - wyśmienicie smakuje w greckiej sałatce, dobrze pasuje do grzanek, zapiekanek, farszów, posypywania ciepłych dań. Świetnie komponuje się z pomidorami, bakłażanami, szpinakiem, oliwkami. Jest jednak tłusta (ok. 20 g tłuszczu w 100 gramach sera) i bardzo słona.

Dzieciom można ją podawać dopiero w 2.-3. roku życia, i to w minimalnych ilościach, najlepiej po namoczeniu w zimnej czystej wodzie (ser oddaje wtedy nieco soli).

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.