Feta

Joanna Szulc
23.02.2007 , aktualizacja: 23.02.2007 15:19
A A A Drukuj
Ser z owczego lub owczego i koziego mleka, jeden z przysmaków kuchni greckiej. Powinien być nieco sprężysty, lekko twardy (choć nie za bardzo), za to wilgotny, dobrze nasączony solanką, w której się go przechowuje. Ten powszechnie dostępny w Polsce jest miękki, smaruje się niczym masło i miłośników oryginału rozczarowuje.

Feta jest pyszna i daje mnóstwo kulinarnych możliwoś-ci - wyśmienicie smakuje w greckiej sałatce, dobrze pasuje do grzanek, zapiekanek, farszów, posypywania ciepłych dań. Świetnie komponuje się z pomidorami, bakłażanami, szpinakiem, oliwkami. Jest jednak tłusta (ok. 20 g tłuszczu w 100 gramach sera) i bardzo słona.

Dzieciom można ją podawać dopiero w 2.-3. roku życia, i to w minimalnych ilościach, najlepiej po namoczeniu w zimnej czystej wodzie (ser oddaje wtedy nieco soli).

Brak komentarzy

Redakcja eDziecko.pl

*

Agnieszka Wirtwein-Przerwa

  • redaktorka naczelna
  • agnieszka.wirtwein@agora.pl
  • redaktorka
  • karolina.stepniewska@agora.pl
  • dziennikarka
  • biszewska@yahoo.com
  • dziennikarz, felietonista
  • marcin.sztetter@gmail.com
  • menadżerka od społeczności
  • agata.podrazka@agora.pl
  • administratorka forum
  • zona_mi@gazeta.pl