1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Feta

Joanna Szulc
23.02.2007 15:19
Ser z owczego lub owczego i koziego mleka, jeden z przysmaków kuchni greckiej. Powinien być nieco sprężysty, lekko twardy (choć nie za bardzo), za to wilgotny, dobrze nasączony solanką, w której się go przechowuje. Ten powszechnie dostępny w Polsce jest miękki, smaruje się niczym masło i miłośników oryginału rozczarowuje.

Feta jest pyszna i daje mnóstwo kulinarnych możliwoś-ci - wyśmienicie smakuje w greckiej sałatce, dobrze pasuje do grzanek, zapiekanek, farszów, posypywania ciepłych dań. Świetnie komponuje się z pomidorami, bakłażanami, szpinakiem, oliwkami. Jest jednak tłusta (ok. 20 g tłuszczu w 100 gramach sera) i bardzo słona.

Dzieciom można ją podawać dopiero w 2.-3. roku życia, i to w minimalnych ilościach, najlepiej po namoczeniu w zimnej czystej wodzie (ser oddaje wtedy nieco soli).

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Brak komentarzy