1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Fermentacja

Skomplikowany biochemiczny proces rozpadu cukrów. Poza produkcją alkoholu (którą pomijamy) w przemyśle spożywczym wykorzystywany jest np. do przetwarzania mleka na produkty mleczne: jogurty, kefiry, maślanki, zsiadłe mleko, mleko fermentowane, twarogi, sery dojrzewające i niedojrzałe.

Fermentacja zachodzi tam, gdzie są cukry i odpowiednie drobnoustroje (na przykład bakterie, grzyby, pleśnie), a więc w produktach żywnościowych (owoce, napoje, zupy), które niewłaściwie przechowujemy, a także w naszych jelitach. Powstają wówczas gazy, co odczuwamy jako wzdęcia. By ich uniknąć, należy ograniczyć cukier w diecie oraz dbać o utrzymanie właściwej flory bakteryjnej jelit (np. jeść dużo kefiru i jogurtu).