1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Ekologiczne uprawy

W Polsce to wciąż ułamek procentu produkcji rolnej. A szkoda, bo pochodzące z nich warzywa, owoce i inne płody ziemi są znacznie zdrowsze dzięki dokładnie opracowanej technologii produkcji (m.in. eliminowanie nawozów, dobór odmian i gatunków, troska o dobry stan ekosystemu). Ideałem byłoby więc, gdyby żywność podawana niemowlętom i małym dzieciom pochodziła wyłącznie z takich upraw. Nie jest to łatwe do zrealizowania, ale warto szukać miejsc, gdzie można kupić żywność ekologiczną. Informacjami o sprawdzonych punktach wymieniają się np. mamy na naszym forum www.eDziecko.pl.

Jeśli mamy ogród, możemy sami sprawdzić jakość gleby, potencjalne źródła zanieczyszczeń (spaliny samochodowe, jakość wody, potencjalne skażenia) i w miarę możliwości samemu uprawiać warzywa dla rodziny.

Niemowlętom najlepiej podawać gotowe dania w słoiczkach produkowane przez renomowane firmy, które gwarantują ekologiczne pochodzenie wszystkich używanych składników.

Więcej o: