Chleb

Podstawa diety Polaków. Szanowany, smaczny, sycący. Zdrowy, ale nie w nadmiarze i nie w każdej postaci. Najlepszy (także dla małych dzieci) jest chleb z mąki razowej (z pełnego przemiału), nieoczyszczonej z łusek zawierających błonnik, witaminy i składniki mineralne. To nie znaczy, że chleb taki ma być czarny jak ziemia - ciemne pieczywo najczęściej jest po prostu barwione karmelem. Nie musi mieć też wielu ziarenek, choć dodatek słonecznika, soi, sezamu czy innych nasion dodaje mu smaku i walorów zdrowotnych (ale i kalorii).

Choć chleb zgodnie z polską tradycją jada się chętnie i często (jako dodatek do zup, dań mięsnych i warzywnych,jest też bazą kanapek), lepiej, by w diecie znalazły się także inne źródła węglowodanów (kasze, ciemny ryż, makaron z pszenicy durum, płatki zbożowe). Kanapki nie powinny być głównym sposobem na zaspokajanie głodu. Jedna kromka na śniadanie, kanapka do szkoły (a do niej jogurt, owoce, warzywa) - to w zupełności dziecku wystarczy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA