Ch³odnik

Idealna zupa na upa³y, bo podawana na zimno (byleby nie by³a lodowata, bo wtedy ³atwo przeziêbiæ gard³o). Ten najbardziej w Polsce popularny - litewski - jest dobrym ¼ród³em wapnia, witamin i b³onnika: robi siê go ze zsiad³ego mleka (kefiru, ma¶lanki, jogurtu) z dodatkiem jaj gotowanych na twardo, ogórka, szczypiorku, kopru (mo¿na tak¿e dodaæ rzodkiewki) i ugotowanej na miêkko botwinki. Tradycyjnie robi siê go na wywarze miêsnym, ale my zachêcamy do zaniechania tej praktyki. Do smaku mo¿na doprawiæ go sol±, pieprzem, czosnkiem... Ale pod has³em "ch³odnik" kryje siê ca³e bogactwo form i smaków. To przecie¿ tak¿e hiszpañskie gazpacho (baz± s± tutaj zmiksowane pomidory, papryka, ogórki), no i pyszne zimne zupy owocowe przecierane lub z kawa³kami owoców, przyprawiane na ró¿ne sposoby.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.