Bazylia

Aromatyczne ziele idealne do podkreślania smaków tak lubianej przez dzieci kuchni włoskiej. Najlepiej używać świeżej, w listkach zrywanych z rosnącego w doniczce krzaczka (pożyje dłużej, jeśli przesadzisz roślinkę do doniczki ceramicznej). Drobno posiekaną możesz dodawać do pomidorów z mozzarellą (klasyczne caprese to dobra potrawa już dla rocznego dziecka), sałat, sosów do spaghetti, domowej pizzy, a także zmienić nią smak zwykłej zupy pomidorowej. Z bazylii (a także czosnku, orzeszków piniowych i oliwy) robi się także pesto, sos dla prawdziwych smakoszy. Aromaterapeuci uważają, że olejki eteryczne zawarte w listkach bazylii działają orzeźwiająco i przeciwdepresyjnie, podnoszą wydajność umysłową. Ziele bazylii zawiera przeciwutleniacze.

Więcej o:
Copyright © Agora SA