Bezglutenowe

Joanna Szulc
23.02.2007 , aktualizacja: 23.02.2007 13:03
A A A Drukuj
Pozbawione białka zbożowego zwanego glutenem. Gluten występuje w czterech zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Zbyt wczesne wprowadzenie tych zbóż do diety niemowlęcia może spowodować ujawnienie się alergii na gluten. Dlatego w pierwszych miesiącach życia niemowlę otrzymuje produkty bezglutenowe, najpierw kukurydziane i ryżowe kleiki, kaszki i chrupki, a później kasze, zaczynając od gryczanej.

Diety bezglutenowej muszą, niestety, przez całe życie przestrzegać osoby chore na celiakię. Choroba ujawnia się przeważnie we wczesnym dzieciństwie m.in. spadkiem wagi i biegunką. Stosowanie się do zaleceń lekarza i utrzymywanie diety powoduje cofnięcie objawów. W utrzymaniu diety pomocne są różnego rodzaju wyroby i półprodukty bezglutenowe (np. mąka bezglutenowa, muesli bezglutenowe itp.).









Zobacz więcej na temat:

Brak komentarzy