Bezglutenowe

Joanna Szulc
23.02.2007 , aktualizacja: 23.02.2007 13:03
A A A Drukuj
Pozbawione białka zbożowego zwanego glutenem. Gluten występuje w czterech zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Zbyt wczesne wprowadzenie tych zbóż do diety niemowlęcia może spowodować ujawnienie się alergii na gluten. Dlatego w pierwszych miesiącach życia niemowlę otrzymuje produkty bezglutenowe, najpierw kukurydziane i ryżowe kleiki, kaszki i chrupki, a później kasze, zaczynając od gryczanej.

Diety bezglutenowej muszą, niestety, przez całe życie przestrzegać osoby chore na celiakię. Choroba ujawnia się przeważnie we wczesnym dzieciństwie m.in. spadkiem wagi i biegunką. Stosowanie się do zaleceń lekarza i utrzymywanie diety powoduje cofnięcie objawów. W utrzymaniu diety pomocne są różnego rodzaju wyroby i półprodukty bezglutenowe (np. mąka bezglutenowa, muesli bezglutenowe itp.).









Zobacz więcej na temat:

Brak komentarzy

Redakcja eDziecko.pl

*

Agnieszka Wirtwein-Przerwa

  • redaktorka naczelna
  • agnieszka.wirtwein@agora.pl

Karolina Stępniewska

  • redaktorka
  • karolina.stepniewska@agora.pl

Joanna Biszewska-Miętka

  • dziennikarka
  • biszewska@yahoo.com

Marcin Sztetter

  • dziennikarz, felietonista
  • marcin.sztetter@gmail.com

Agata Podrażka

  • community menadżerka
  • agata.podrazka@agora.pl

Agnieszka Gil

  • administatorka forum
  • zona_mi@gazeta.pl