B³onnik

Inaczej w³ókno pokarmowe - to grupa wêglowodanów pochodzenia ro¶linnego, których nie trawimy, ale które odgrywaj± wa¿n± rolê w ¿ywieniu. Obecno¶æ b³onnika w codziennej diecie sprzyja dobrej pracy jelit, przeciwdzia³a zaparciom, a tak¿e nowotworom jelita grubego; b³onnik pomaga ponadto utrzymaæ prawid³owy poziom cholesterolu we krwi.

B³onnik potrzebny jest zarówno w diecie doros³ych, jak i dzieci. Powinna ona zatem byæ obfita w warzywa i owoce, pe³ne ziarna zbó¿ (razowe pieczywo, p³atki, kasze), nasiona, suszone owoce. W³a¶nie ze wzglêdu na b³onnik lepiej jest, ¿eby dziecko pogryza³o suszone owoce zamiast cukierków, oswaja³o siê ze smakiem ciemnego chleba, raczej jad³o owoce, ni¿ pi³o soki owocowe.

Wiêcej o:
Copyright © Agora SA