Arachidowe orzechy

Joasia Szulc
23.02.2007 , aktualizacja: 23.02.2007 12:34
A A A Drukuj

Fot. Andrzej Krasowski / AG

Są zwane także fistaszkami czy orzeszkami ziemnymi. Rosną w małych strączkach w ziemi. Zawierają dużo białka roślinnego (są polecane wegetarianom), kwasu foliowego, cennego związku, bo w dużej mierze niszczonego w procesach przetwarzania żywności, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin z grupy B, cynku i fosforu. Robi się z nich olej i bardzo popularne na Zachodzie masło orzechowe. Służą też jako dodatek do słodyczy. Uwaga! Są silnym alergenem. Osoby uczulone mogą zareagować po ich zjedzeniu np. gwałtownym atakiem astmy. Jeśli dziecko jest alergikiem, musi nie tylko unikać kontaktu z orzechami czy masłem orzechowym, ale także nie może samodzielnie sięgać po różnego rodzaju słodycze. Zanim więc maluch zje ciastko czy cukierek, mama powinna przeczytać etykietę i sprawdzić, czy nie ma tam adnotacji: "Może zawierać śladowe ilości orzechów ziemnych". Nawet tak mała ich ilość (wynikająca z tego, iż na taśmach produkcyjnych czasem pozostają resztki po innych wyrobach) może się okazać bardzo groźna dla małego alergika.

Fistaszków nie wolno podawać dzieciom, które nie ukończyły 3. roku życia, ze względu na ryzyko zakrztuszenia się.

Brak komentarzy

Redakcja eDziecko.pl

*

Agnieszka Wirtwein-Przerwa

  • redaktorka naczelna
  • agnieszka.wirtwein@agora.pl
  • redaktorka
  • karolina.stepniewska@agora.pl
  • dziennikarka
  • biszewska@yahoo.com
  • dziennikarz, felietonista
  • marcin.sztetter@gmail.com
  • menadżerka od społeczności
  • agata.podrazka@agora.pl
  • administratorka forum
  • zona_mi@gazeta.pl