Awokado

Południowoamerykański owoc o ciemnozielonej skórce i miękkim, tłustym miąższu. Jest bardzo zdrowy - zawiera aż 11 witamin i 14 minerałów, w tym żelazo i wapń, ale przede wszystkim cenne tłuszcze jednonienasycone (podobne do tych w oliwie z oliwek). Można je podawać dzieciom od 10. miesiąca życia. Je się je na surowo, najlepiej smakuje jako składnik

sałatek (owoc spożywany bez dodatków może się wydawać zbyt mdły). Można z jego dodatkiem komponować także oryginalne pasty i sosy. Jest podstawą tradycyjnego meksykańskiego guacamole - sosu z dodatkiem cytryny i przypraw stosowanego jako dodatek do chipsów nachos lub tortilli.

Jeśli kupione w sklepie awokado jest zbyt twarde, owiń je w papier i pozostaw w ciepłym, suchym miejscu (ale nie tuż obok grzejnika czy kuchenki). Będzie smaczne wtedy, gdy skórka owocu zacznie się lekko uginać pod naciskiem palca.

Copyright © Agora SA