1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Córka straciła apetyt

Mam 4,5 miesięczną córkę. Karmię ją mlekiem modyfikowanym od trzech dni i je po 50ml lub po 120, a piła wcześniej po150 /180. Nie wiem co jej jest. Czy ją coś boli? Nie wiem co robić. Dzisiaj wprowadziłam córce jabłko, a nie wiem czy kaszkę też można. Mam jeszcze pytanie: córka cały czas trzyma krzywo główkę ma przekrzywiono w prawo stronę. Powinnam się martwić?

Odpowiada ekspert Agnieszka Rudzka-Kocjan:

Szanowna Pani, Proszę zgłosić się z dzieckiem do pediatry. Nagłe pogorszenie apetytu może mieć wiele przyczyn. Może być związane np. z obecnością na śluzówkach jamy ustnej bolesnych pleśniawek czy aft. Niestety bez możliwości zbadania dziecka nie da się tego stwierdzić. Dziecko może również mieć gorszy apetyt bo rozpoczyna infekcję i ma np. zapalenie gardła. Jeżeli chodzi o rozszerzanie diety to najlepiej zacząć ją od wprowadzania warzyw a nie słodkich w smaku owoców czy kaszek. Warzywa podajemy w formie ugotowanej pulpy warzywnej, początkowo jednoskładnikowej (marchew, ziemniak, brokuł, dynia itd), każdą nowość wprowadzamy pojedynczo w stopniowo zwiększanych dawkach.