Czy to poważna alergia?

Moja córka uwielbia pomidory. Niestety zauważyliśmy, że czasem występuje u niej uczulenie po kontakcie soku ze skórą (np. gdy córeczka dotyka buzi palcami ubrudzonymi pomidorem). Objawia się to czerwonymi plamami, które znikają chwilę po przemyciu wodą. Sytuacje nie zdarzały się w czasie sezonu na pomidory, lecz poza nim, co skłania mnie do jednego wniosku: unikać spożywania świeżych pomidorów zimą ze względu na występującą w nich chemię. Czy na takie niewielkie uczulenie kontaktowe można przymknąć oko, czy radziłaby pani ograniczyć podawanie córeczce świeżych pomidorów w tym czasie?

Czy to poważna alergia?

Moja córka uwielbia pomidory. Niestety zauważyliśmy, że czasem występuje u niej uczulenie po kontakcie soku ze skórą (np. gdy córeczka dotyka buzi palcami ubrudzonymi pomidorem). Objawia się to czerwonymi plamami, które znikają chwilę po przemyciu wodą. Sytuacje nie zdarzały się w czasie sezonu na pomidory, lecz poza nim, co skłania mnie do jednego wniosku: unikać spożywania świeżych pomidorów zimą ze względu na występującą w nich chemię. Czy na takie niewielkie uczulenie kontaktowe można przymknąć oko, czy radziłaby pani ograniczyć podawanie córeczce świeżych pomidorów w tym czasie?

Odpowiada ekspert Agnieszka Rudzka-Kocjan:

Szanowna Pani, Jak najbardziej może być tak, że córeczkę alergizują nie tyle pomidory co substancje konserwujące przedłużające trwałość tych warzyw. Warto wiedzieć, że takie warzywa nie mają tak wielu wartości odżywczych jak te same owoce spożywane w sezonie. Zasadniczo nieznacznie nasilone objawy alergii kontaktowej nie są z założenia przeciwwskazaniem do podawania czy wskazaniem do całkowitego odstawienia substancji czy pokarmu alergizującego. Moim zdaniem jednak lepiej byłoby unikać kontaktu z pomidorami skoro objawy alergii występują i wiadomo, ze wartość odżywcza tych warzyw w chwili obecnej jest mniejsza niż w sezonie.

Odpowiada ekspert Agnieszka Rudzka-Kocjan:

Szanowna Pani, Jak najbardziej może być tak, że córeczkę alergizują nie tyle pomidory co substancje konserwujące przedłużające trwałość tych warzyw. Warto wiedzieć, że takie warzywa nie mają tak wielu wartości odżywczych jak te same owoce spożywane w sezonie. Zasadniczo nieznacznie nasilone objawy alergii kontaktowej nie są z założenia przeciwwskazaniem do podawania czy wskazaniem do całkowitego odstawienia substancji czy pokarmu alergizującego. Moim zdaniem jednak lepiej byłoby unikać kontaktu z pomidorami skoro objawy alergii występują i wiadomo, ze wartość odżywcza tych warzyw w chwili obecnej jest mniejsza niż w sezonie.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.