Dobre i złe nawyki u dzieci

Warto już od najmłodszych lat wyrabiać w dziecku dobre przyzwyczajenia. Czekoladki i batoniki zastępujmy świeżymi owocami.

Niestety już od dziecka wielu rodziców czyni ze słodyczy swoisty środek wychowawczy. Nagradzamy i wyróżniamy swoje dzieci za pomocą słodyczy. To sprawia, że kolorowy cukierek kojarzy się dzieciom z wyróżnieniem, zainteresowaniem i uczuciem okazanym przez rodziców. Tak właśnie rodzi się niezdrowy nawyk spożywania słodyczy. Powinniśmy za wszelką cenę unikać takiego zachowania. Warto już od najmłodszych lat wyrabiać w dziecku dobre przyzwyczajenia. Czekoladki i batoniki zastępujmy świeżymi owocami. Zamiast napojów gazowanych podajmy dziecku świeżo wyciśnięty sok lub wodę. Warto także wprowadzić do diety dziecka owsiankę, którą można osłodzić porcją świeżych owoców. Uważajmy na cukry ukryte sprytnie w owocowych jogurtach. Okazuje się, że małe opakowanie (ok. 300 g) może zawierać nawet 9 łyżeczek cukru. Wybierajmy naturalne jogurty, które możemy wzbogacić o świeże owoce lub ziarna zbóż.

Które substytuty sacharozy powinniśmy podawać dzieciom?

Do diety naszego dziecka powinniśmy włączyć naturalne substancje słodzące, takie jak: miód, czy koncentraty soku owocowego. Jeśli już koniecznie chcemy podać dziecku słodki smakołyk warto poszukać produktu, w którym sacharoza została zastąpiona naturalnymi substancjami słodzącymi lub coraz popularniejszymi w ostatnim czasie cukrami alkoholowymi, takimi jak: ksylitol, sorbitol czy mannitol. Węglowodany te występuje naturalnie w owocach i warzywach (np. we włóknistych jarzynach), jednak mogą być też syntezowane w laboratorium. Cukry alkoholowe zawierają zdecydowanie mniej kalorii niż zwykły cukier spożywczy, co sprawia, że są idealną alternatywą dla sacharozy. Pomimo swojej nazwy, nie zawierają w swoim składzie alkoholu. W przemyśle spożywczym i cukierniczym najczęściej stosowany jest ksylitol, który jest alkoholem cukrowym pochodzenia naturalnego (może być pozyskiwany z brzozy). Zawiera on 40% mniej kalorii niż sacharoza, diametralne jest również jego działanie. Ksylitol nie powoduje fermentacji w jelitach jak laktoza, glukoza czy sacharoza. Co więcej wzmacnia układ immunologiczny, przeciwdziała grzybicom układu pokarmowego, a nawet spowalnia procesy starzenia się tkanek organizmu (wysoki poziom insuliny zdaniem naukowców przyspiesza starzenie). Ksylitol jest naturalnym stabilizatorem insuliny, eliminuje gwałtowne zmiany poziomu tego hormonu, co zapobiega pojawieniu się cukrzycy. Badania naukowe potwierdzają, że spożywanie tego cukru alkoholowego zmniejsza apetyt na słodycze i węglowodany. Ksylitol obecny w diecie wspomaga utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej w jamie ustnej, co przeciwdziała próchnicy oraz stymuluje mineralizację szkliwa zębów.

Copyright © Agora SA