Przepisy dla dzieci

LICZBA ZNALEZIONYCH PRZEPISÓW:103

Zupa z dyni na słono

Dla dziecka od: 1 roku

Dynię obierz, usuń pestki wraz z miękką otoczką. Miąższ pokrój na kawałki. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Cebulę posiekaj, po czym zeszklij w rondlu na oleju. Dodaj dynię, rozdrobnione pomidory, bulion, przyprawy, cukier i sól. Duś pod przykryciem aż do całkowitego... »

Zupa z jabłek na słono

Dla dziecka od: 1 roku

Jabłka obierz i po odrzuceniu gniazd nasiennych pokrój na małe kawałki. Cebulę posiekaj. W garnku podgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dorzuć jabłka, dodaj przyprawy i wodę lub bulion (do każdej zupy lepiej jest początkowo wlać mniej płynu i dopiero, gdy jest prawie gotowa, rozcieńczyć ją... »

Zupa z kabaczków

Dla dziecka od: 1 roku

Ryż zalej w rondlu szklanką wody. Zagotuj. Dorzuć obrany ze skórki i pokrojony na kawałeczki kabaczek (bez pestek), posól i gotuj pod przykryciem, aż ryż i kabaczek zmiękną. W razie potrzeby dolej nieco wody. Dodaj masło, mleko (lub więcej wody), koperek. Gdy zupa zacznie wrzeć, zdejmij ją z... »

Zupa z marchwi

Dla dziecka od: 1 roku

Posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na oleju w dużym rondlu. Dorzuć pozostałe warzywa, oczyszczone i pokrojone. Podsmażaj krótko, nie dopuszczając do zrumienienia. Dodaj trzy szklanki wody (wywaru z warzyw) i ewentualnie ryż. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Zmiksuj. Jeśli zupa jest za gęsta,... »

Zupa z pulpetami

Dla dziecka od: 1 roku

Do garnka włożyć posiekaną cebulę, czosnek, obranego ze skórki i pokrojonego pomidora. Dodać masło i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie przetrzeć przez sito, wlać do wywaru i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Na pulpety potrzebujemy... »

Zupa z soczewicy

Dla dziecka od: 1 roku

Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj pozostałe składniki i gotuj, aż soczewica zmięknie. Kto lubi zupę bardziej pikantną, może dodać przyprawę chili.... »

Zupa z soczewicy

Dla dziecka od: 1 roku

W garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dorzuć rozgnieciony czosnek i marchewkę. Chwilę, mieszając, podsmażaj. Dodaj opłukaną i osączoną soczewicę, liść laurowy, sól, pieprz i inne przyprawy, wlej wywar lub wodę. Gotuj, aż soczewica zmięknie (ok. godziny). Zupę zmiksuj, rozlej na talerze, dodaj... »

Zupa z soczewicy do termosu

Dla dziecka od: 1 roku

Marchewki i cebule pokroić w kostkę. Czosnek utrzeć.
Na rozgrzanej oliwie w garnku zeszklić cebulę i czosnek, dodać do nich marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Podsmażyć, a następnie zalać zimną wodą (ok. 1,5 l) i gotować pół godziny, aż soczewica zmięknie.
Pomidory bez skórki... »

Zupa z zielonej sałaty

Dla dziecka od: 1 roku

Sałatę, cebulę i czosnek drobno posiekaj i duś w rondlu na małym ogniu na maśle lub oleju. Wlej 4-6 szklanek wody (w zależności od wielkości sałaty), wsyp płatki (lub dodaj mąkę), sól, tymianek, ewentualnie inne ulubione przyprawy. Gotuj kilkanaście minut. Zupę można zabielić mlekiem lub śmietaną.... »

Zupa ze świeżych pomidorów

Dla dziecka od: 1 roku

Posiekaną drobno cebulę i czosnek zeszklij w rondlu na oliwie. Dodaj rozdrobnione pomidory, bazylię, sól, pieprz oraz wodę. Zupę doprowadź do wrzenia i trzymaj na małym ogniu aż do rozgotowania się pomidorów. Dorzuć pokrojoną w kawałki bułkę lub chleb, po czym odstaw przykryty rondel z zupą do... »

Zupa-krem z kukurydzy

Dla dziecka od: 1 roku

Kukurydzę wraz z zalewą zmiksować, dodać mleko, posiekaną cebulę i paprykę. Podgrzewać na wolnym ogniu, stale mieszając. Kiedy zupa zacznie wrzeć, zdjąć z palnika, rozlać do talerzy. Zupę-krem z kukurydzy podajemy z grzankami ze świeżej bułki zarumienionej na maśle.... »

Zupa-krem z marchwi

Dla dziecka od: 1 roku

Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij w rondlu na oleju. Dodaj oczyszczone i rozdrobnione marchewki oraz ziemniaki (albo surowy ryż czy soczewicę). Wlej płyn. Gotuj zupę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, zmiksuj, dopraw gałką muszkatołową i solą (możesz także dodać łyżeczkę cukru lub odrobinę... »

Żółty chłodnik

Dla dziecka od: 11. miesiąca

Owoce umyj, obierz, drobno pokrój. Odmierzoną ilość wsyp do garnka i zalej wodą. Następnie dodaj cynamon i gotuj 15 minut na małym ogniu.
Zestaw zupę z ognia, a gdy przestygnie, zmiksuj. Rozlej do dwóch miseczek. 34Na wierzch owocowego chłodnika włóż po pół łyżki jogurtu i wsyp trochę... »

Redakcja eDziecko.pl

*

Agnieszka Wirtwein-Przerwa

  • redaktorka naczelna
  • agnieszka.wirtwein@agora.pl
  • redaktorka
  • karolina.stepniewska@agora.pl
  • dziennikarka
  • biszewska@yahoo.com
  • dziennikarz, felietonista
  • marcin.sztetter@gmail.com
  • menadżerka od społeczności
  • agata.podrazka@agora.pl
  • administratorka forum
  • zona_mi@gazeta.pl