Kuchnia alergika

Kuchnia alergika - najnowsze artykuły

  • Dieta bezglutenowa: dla kogo, co jeść

    Dieta bezglutenowa: dla kogo, co jeść

    Gluten to białko, które znajduje się w zbożach m.in. pszenicy, jęczmieniu i życie. Jednak ze względu na zanieczyszczenia, może występować również w innych zbożach, które teoretycznie glutenu nie mają np. w owsie. To gluten sprawia, że pieczywo, makaron czy ciasta są plastyczne, miękkie i wydają się bardziej smaczne.

  • Jednostki miary

    Jednostki miary

  • Najważniejsze zasady

    Najważniejsze zasady

    Nie jest takie trudne, jak by się mogło wydawać. Sama się o tym przekonasz, gdy tylko uda ci się zmienić pewne nawyki i wprowadzić w życie kilka najważniejszych zasad.

  • Bez mleka

    Bez mleka

    Dieta bezmleczna jest podstępna, bo w wielu gotowych produktach, po których nikt by się tego nie spodziewał, kryje się mleko albo jego pochodne. Dlatego warto starannie czytać etykiety. Jedyną metodą uniknięcia kłopotów jest sprawdzanie składu gotowych produktów.

  • Bez jajek

    Bez jajek

    Z tą dietą wiąże się chyba największa liczba przesądów. Lista potraw, których w żaden sposób nie da się zrobić bez jajek, jest długa i w większości nieprawdziwa.

  • Dieta bez glutenu. Porzuć muesli i żelki!

    Dieta bez glutenu. Porzuć muesli i żelki!

    Ta dieta jest najtrudniejsza. Nagle zmieniają się wszystkie podstawowe produkty. Ponieważ gluten to białko występujące w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie - musisz zrezygnować ze zwykłego chleba i zwykłej mąki. To wymusza zmianę bardzo wielu przyzwyczajeń.