Zdrowe jedzenie - Najnowsze artykuły

  • Białko w diecie - co za dużo, to niezdrowo

    Lekarze, którzy przebadali dietę polskich dzieci, twierdzą, że maluchy jedzą za dużo białka. I że trzeba to zmienić.

  • Rozszerzanie diety niemowlaka

    Podanie niemowlęciu pierwszego dania na łyżeczce to prawdziwe przeżycie nie tylko dla malucha, ale i jego rodziców. Podpowiadamy, od czego najlepiej zacząć.

  • Słodkie witaminy, czyli owoce w diecie dziecka

    Zawierają cenne dla zdrowia składniki: witaminy, cukry proste potrzebne do pracy mózgu, błonnik. Każdy owoc to wspaniałe nasycone kolory, atrakcyjne kształty, zapachy... Chyba żaden inny rodzaj...

  • Skąd się biorą otyłe dzieci? [WYWIAD]

    W Polsce 28 procent chłopców i 22 procent dziewcząt w wieku szkolnym ma nadwagę. Ale problem zwykle zaczyna się znacznie wcześniej, często już w 1. roku życia. Jak zapobiegać nadwadze u dzieci?...

  • Potęga smaku

    Masło czy margaryna? Oliwa? A może olej kokosowy? Przeczytajcie, które tłuszcze są naprawdę zdrowe.

  • Mleko? Jesteśmy na tak!

    Nie wszyscy dorośli jedzą nabiał - to kwestia ich przekonań, upodobań, tolerancji pokarmowej. Ale małe dzieci potrzebują do prawidłowego rozwoju mleka i jego przetworów - lub jego zamienników.

  • Ściągawka

    Eksperci od żywienia dzieci co jakiś czas zmieniają zalecenia. Czy wcześniej się mylili? Nie, po prostu mają dostęp do nowych badań i pora wyciągnąć z nich wnioski.

  • Czarna lista: to jedzenie wcale nie jest zdrowe!

    Zdarza się, że w dobrej wierze podajemy dzieciom przekąski i dania, które nie są tak wartościowe, jak myślimy. Oto lista rzeczy, które są zdrowe tylko z pozoru.

  • Bobas lubi wybór

    Jedni powiedzą, że to żadna nowość, bo w ten sposób dzieci jadały od wieków. Inni uznają tę metodę za szaleństwo - bo przecież niemowlę należy karmić łyżeczką. Na czym właściwie polega BLW?

  • Produkty mleczne dla małego dziecka

    W 1. roku życia mleko mamy lub modyfikowane to podstawa diety dziecka. Z czasem w jego menu powinny jednak pojawić się też inne produkty mleczne.

  • Syrop glukozowo-fruktozowy, kwas fosforowy, syntetyczne dodatki. Co kryje się w soku, a co w nektarze czy napoju?

    Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki - jeśli są wymienione w składzie, nie mamy do czynienia z sokiem. Ile owoców jest w nektarze, a ile w napoju owocowym? Co podawać dzieciom i czym grozi...

  • Jedzenie, które wpływa na IQ dziecka

    Jaka żywność może podnieść IQ twojego dziecka, a która może je... obniżyć? Przeczytaj!

  • Jak nie wychować niejadka

    To, czy dziecko będzie w przyszłości niejadkiem czy też będzie zjadało posiłki z apetytem, w dużej mierze zależy od tego, jak rozpocznie swoją przygodę z poznawaniem nowych smaków.

  • Sposoby na niejadka

    W teorii wszystko jest cudownie proste, ale jak zachować się w konkretnych sytuacjach, gdy dziecko odmawia jedzenia albo marudzi przy posiłku? Oto kilka najczęstszych sytuacji, które zdarzają się...

  • Nie chcesz, nie jedz!

    Zmuszanie dziecka do jedzenia jest przemocą. Taką samą, czasem nawet gorszą, niż bicie. Przeczytaj, dlaczego nie powinno się zmuszać dziecka do jedzenia.

  • Dania dla alergika

    Nawet jeśli wasze dziecko ma alergię pokarmową, jego posiłki mogą być pyszne i urozmaicone.

  • Kuchnia domowa

    Dobrze zaopatrzona spiżarnia nie musi pękać w szwach. Ważne, żeby znalazły się w niej produkty, dzięki którym można szybko wyczarować pyszne i zdrowe danie.

  • Jakie ryby kupować?

    Zdrów jak ryba. Kiedyś to była prawda. Teraz nie zawsze. Warto wiedzieć, gdzie szukać ryb godnych polecenia.

  • Zboże na talerzu

    Kiedy zacząć podawać niemowlęciu produkty zbożowe? Dlaczego należy robić to stopniowo? Jakie dania są najlepsze na początek?

  • Nowości dla alergika

    W drugim półroczu życia niemowlę powinno zacząć jadać pokarmy inne niż mleko. Jak rozszerzać dietę małego alergika?

  • Grzegorz Łapanowski: "Nasze życie kręci się wokół stołu, w moim domu po prostu kocha się jeść" [WYWIAD]

    "Wszystko można polubić: szpinak, jarmuż, ogony wołowe, kaszankę, zakwas z buraków. Wszystko może być pyszne" - Grzegorz Łapanowski opowiada Karolinie Stępniewskiej o kulinarnych wspomnieniach z...

  • Co do picia?

    Czy niemowlę trzeba dopajać? Co podać do picia maluchowi? To pytanie często zadają sobie rodzice nie tylko w czasie upałów.

  • Dziecięce menu w restauracjach: "Dzieciom próbuje się podtykać gorsze jedzenie, bo się nie zbuntują"

    To miłe, że restauratorzy myślą o odwiedzających ich lokale rodzinach. Tylko czy propozycje dań dla dzieci są dla nich rzeczywiście odpowiednie? Dietetyk ma pewne zastrzeżenia. Jakie?

  • Co dobrego w mleku

    W diecie Polaków dramatycznie brakuje wapnia. Jak temu zaradzić? Wystarczy codziennie jeść dwa plasterki żółtego sera - przekonuje profesor Antoni Pluta, specjalista od żywności z SGGW, w rozmowie z...

  • Szkolne śniadanie to wyzwanie! Przyłączysz się?

    Zawartość śniadaniówki spędza ci sen z oczu, czy wręcz przeciwnie - podchodzisz do tego na zupełnym luzie? W obu przypadkach ten tekst jest dla ciebie!

  • Nowy schemat żywienia niemowląt: "Dieta musi być smaczna i akceptowana przez dziecko" [WYWIAD]

    Wytyczne dotyczące wprowadzania nowych produktów do diety niemowląt zostały zmienione i zaktualizowane. Jest wiele zmian. O nowych zaleceniach rozmawiamy z jednym z ich autorów, prof. Piotrem Sochą z...

  • Ustaw program na zdrowie, czyli o żywieniu dzieci

    Wprawdzie rodzimy się z określonym zestawem genów, które w dużym stopniu determinują naszą kondycję zdrowotną, ale o tym, jaki będziemy mieć metabolizm, decyduje 1000 pierwszych dni życia. Dlatego...

  • Eko czyli co?

    O tym, czym różnią się produkty ekologiczne od produkowanych metodami konwencjonalnymi, rozmawiamy z dr inż. Urszulą Sołtysiak, ekspertką od żywności ekologicznej.

  • Więcej luzu w schemacie, czyli nowy schemat żywienia niemowląt

    Właśnie zmienił się opracowany przez pediatrów i dietetyków schemat rozszerzania diety niemowląt. Pierwsze wrażenie? Jest łatwiejszy do stosowania i bardziej elastyczny.