Pierniczki dla dzieci - proste przepisy na świąteczne pierniki

Pierniczki dla dzieci muszą być pyszne i zdrowe. Do tego ich pieczenie powinno być doskonałą zabawą. Oto sprawdzone przepisy na pierniczki na choinkę!

Jak zrobić pyszne pierniki świąteczne?

Pierniczki dla dzieci muszą być smaczne i nie tak twarde, jak tradycyjne przysmaki dla dorosłych. Z jakich przepisów najlepiej skorzystać, by wyszły idealne? Ile powinny poleżeć, zanim przystąpimy do jedzenia? Na ile tygodni wcześniej powinno się je upiec?

Oto kilka sprawdzonych przepisów, przeczytajcie je i wybierzcie ten, który najbardziej wam się spodoba. Smacznego!

Pierniczki z kaszą jaglaną

Pierwsza propozycja to zdrowe pierniczki przygotowane na bazie kaszy jaglanej. Są smaczne i odpowiednio miękkie dla dzieci. Nie ma potrzeby dodawania do nich słodkiego lukru, dzięki czemu są o wiele zdrowsze. Można je posmarować miodem oraz wiórkami kokosowymi, czy też amarantusem ekspandowanym. Doskonałe będą też z dodatkiem gorzej czekolady i orzechów.  Oto przepis.

Niezbędne składniki:

  • 200 gramów ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 200 gramów  mąki (może być pełnoziarnista lub orkiszowa),
  • 50 gramów masła,
  • pół łyżeczki sody,
  • 50 g miodu,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka cukru kokosowego,
  • 1 jajko.

Sposób przyrządzania:

  1. W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło z dodatkiem miodu. Ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną umieszczamy w robocie kuchennym, następnie dodajemy mąkę, jajko, odrobinę sody, a w dalszej kolejności cukier kokosowy, przyprawę do piernika oraz kakao. Potem dodajmy rozpuszczoną w garnku mieszankę masła i miodu. Całość miksujemy w maszynie.
  2. Powstała masa, czyli nasze ciasto, może być dosyć lepkie w dotyku, co nie powinno stanowić powodu do niepokoju. Nie dokładamy mąki.
  3. Przygotowujemy stolnicę, którą obsypujemy mąką, a następnie rozwałkowujemy na niej ciasto na grubszą warstwę, z której wychodzą o wiele lepsze pierniczki. W kolejnym etapie, uwielbianym przez dzieci, wykrawamy dowolne kształty - w zależności do posiadanych form. Wykrojone pierniki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Pierniki w wersji tradycyjnej

Niezbędne składniki:

  • 80 dag mąki,
  • 45 dag miodu,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 20 dag masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 40 g przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzanie pierników zaczynamy od rozpuszczenia masła wraz z miodem - najlepiej w garnku niewielkich rozmiarów - aby następnie pozostawić miksturę do wystygnięcia.
  2. Na stolnicy przesiewamy mąkę i mieszamy ją z cukrem, sodą, kakao i przyprawą do piernika.
  3. W usypanej na stolnicy górce robimy w środku niewielki dołek. Do jego wnętrza wbijamy jajka i zaczynamy mieszać całość powolnymi ruchami, stopniowo dolewając rozpuszczonego masła z miodem.
  4. Całość mieszamy do momentu, aż ciasto stanie się tak gęste, że koniecznie będzie wyrabianie go dłońmi. Jeżeli po wymieszaniu wszystkich składników  i po wyrobieniu ciasto będzie za bardzo kruche, można wzbogacić je o niewielką ilość płynnego miodu, koniecznie podgrzanego, po czym trzeba ponownie wyrobić ciasto.
  5. Po zagnieceniu ciasta zaczynamy je rozwałkowywać na  warstwę średniej grubości. Tak przygotowany placek jest gotowy do wycinania w nim wybranych kształtów.
  6. Na blaszce przeznaczonej do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia i wykładamy na niego wycięte pierniki. Całość pieczemy przez ok. 8 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Po upieczeniu pierników, należy je wystudzić, a potem można je ozdobić według uznania.

Boże Narodzenie to nie tylko piernik. Na świątecznym stole pojawia się także makowiec. Zobaczcie, jak go przygotować:

Zobacz wideo

Pierniczki z powidłami śliwkowymi

Niezbędne składniki:

  • 30 dkg mąki żytniej lub pszennej,
  • 3/4 szklanki płynnego miodu,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • odrobina soli,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka powideł śliwkowych.

Sposób przygotowania:

  1. Mieszamy suche składniki z przyprawą do piernika oraz sodą oczyszczoną i wysypujemy wszystko na stolnicę. Dodajemy masło, jajko, miód i powidła śliwkowe. Całość staramy się posiekać nożem.Starannie wyrabiamy ciasto i wałkujemy na placki o grubszej warstwie. Wycinamy z nich pierniczki o ulubionych kształtach. Tę czynność wykonujemy z dzieckiem. Pozwólmy maluchowi na tę zabawę.
  2. Pierniki piecze się przez 20 min w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu pierniczki pozostawiamy, by ostygły, po czym wkładamy  je do puszki, zamykamy i trzymamy tak długo, aż pierniki nabiorą odpowiedniej miękkości. Niezależnie od tego, jaki wybierzcie przepis starajcie się, by pieczenie pierników było jak najlepszą zabawą. Wspólnie można je nie tylko przygotować, ale również ozdabiać (orzechami, suszonymi owocami), a potem dekorować nimi choinkę. Przede wszystkim należy je jednak wspólnie zjeść.
Więcej o:
Copyright © Agora SA