1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Witamina D u małych Polaków

Tylko 14% ankietowanych rodziców dzieci w wieku przedszkolnym sprawdza raz w roku poziom witaminy D w ich organizmie, a aż 64% nie wykonało takiego badania nigdy, mimo że nie wymaga ono żadnych przygotowań i można właściwie zrobić je "przy okazji" regularnych badań krwi- wynika z badań przeprowadzonych przez markę Danonki*. Dlaczego witamina D jest tak ważna dla organizmu człowieka, szczególnie tego małego i przede wszystkim o tej porze roku? Zespół marki poprosił o komentarz w tej sprawie specjalistę ds. żywienia Karolinę Jaworską.

Tegoroczna jesień rozpieszczała nas promieniami słonecznymi i wysokimi temperaturami. Mimo to, ze względu na szerokość geograficzną w jakiej się znajdujemy, organizm może wytwarzać zbyt małą ilość tej witaminy. Biorąc pod uwagę, że ten cenny składnik odgrywa istotną rolę we wchłanianiu wapnia z pożywienia i jest potrzebny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci, powinniśmy zadbać o dostarczenie go również w pożywieniu.  
Witamina D uczestniczy m.in. w gospodarce wapniowo-fosforanowej i, co za tym idzie, odpowiada za prawidłowy metabolizm tkanki kostnej. Odpowiednia jej ilość jest szczególnie ważna w przypadku dzieci, których układ kostny jest na etapie szybkiego wzrostu. Prawidłowa podaż witaminy D sprzyja budowie mocnych kości, między innymi dlatego, że jej obecność pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia, głównego budulca kości. Oczywiście bardzo ważna jest zróżnicowana i zbilansowana dieta oraz zdrowy tryb życia. Witamina D może być jednak trudna do pozyskania, dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na produkty naturalnie w nią bogate i te dodatkowo wzbogacane, szczególnie w okresie od jesieni aż do wiosny-  dodaje dietetyk Karolina Jaworska.
Tymczasem niedobory witaminy D w diecie dotyczą 98% małych Polaków**, a dostarczenie jej w wymaganej ilości podczas mało słonecznych miesięcy może być sporym wyzwaniem. Warto wprowadzić do codziennego jadłospisu źródła tego cennego składnika, który znajduje się m.in. w tłustych rybach morskich, olejach rybnych czy jajach, a także produkty dodatkowo wzbogacane w witaminę D, jak jogurty czy serki.

Z raportu przygotowanego przez Instytut badawczy ARC Rynek i Opinia na zlecenie marki Danonki*  wynika, że około 27% ankietowanych rodziców, zapytanych o znajomość funkcji jakie pełni witamina D w organizmie człowieka, miała trudność w udzieleniu odpowiedzi. Pozostała część wskazywała, że składnik ten jest odpowiedzialny za wspomaganie układu odpornościowego, prawidłową budowę układu kostnego, prawidłowy wzrost i zapobieganie krzywicy. Zaledwie 6% osób pamiętało o tym, że wchłanianie wapnia jest ściśle powiązane z poziomem witaminy D w organizmie.
*Badanie przeprowadzone przez Instytut badawczy ARC Rynek i Opinia w kwietniu 2018 na próbie reprezentatywnej rodziców minimum jednego dziecka w wieku 3-6 lat ze względu na płeć, wiek, wielkość miejscowości i region (NUTS 1), N=1009, kwiecień 2018
**Ogólnopolskie badania żywieniowe na grupie dzieci w wieku 4 lat, 2007 r.
O Danonkach
Danonki to świeże serki i jogurty owocowe lub waniliowe wzbogacone w witaminę D i wapń. Nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego, barwników***, sztucznych aromatów i konserwantów. Danonki mogą stanowić jedną z trzech- czterech porcji produktów mlecznych zalecanych w diecie dziecka.
***W zależności od wariantu smakowego barwa produktu może pochodzić z dodanych koncentratów pochodzenia roślinnego – szczegóły na opakowaniu.