Halloween inspiruje do ekologii? Warsztaty zero waste z Sylwią Majcher w Wola Parku

Jak gotować, żeby nie marnować jedzenia? Filozofia zero waste to moda czy konieczność? Między innymi na te pytania odpowie Sylwia Majcher, ekspertka i trenerka kuchni zero waste, podczas warsztatów kulinarnych, które odbędą się 27 października w Wola Parku z okazji Halloween. W ramach wydarzenia uczestnicy poznają efektowne przepisy wykorzystujące najczęściej wyrzucane produkty oraz inspiracje kulinarne z dynią w roli głównej.

Filozofia zero waste to coraz silniejszy trend w Europie i Stanach Zjednoczonych. Chęć wykorzystywania i przetwarzania resztek jedzenia jest doceniana także w naszej szerokości geograficznej. W sobotę, 27 października Wola Park zaprasza na warsztaty kulinarne z Sylwią Majcher, specjalistką kuchni zero waste, podczas których zaprezentowane zostaną przepisy na wykorzystanie resztek dyni.

- 50 tysięcy do pełna wypełnionych tirów - tyle jedzenia marnujemy co roku w naszych domach. Do śmietnika trafią najczęściej chleb, wędliny, owoce i nabiał. Sznur przeładowanych żywnością aut, które mkną na wysypisko, można skrócić. Wystarczy gotować i nie marnować. Kuchnia zero waste kręci się wokół smakowej kreatywności i pozwala resztkom wracać na stół w zaskakującej formie – mówi Sylwia Majcher, autorka książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku”.

Podczas pokazu kulinarnego z udziałem publiczności zostaną przygotowane m.in. crostini z pieczoną dynią i chipsem z szynki, rozgrzewający krem z dyni z domowym mlekiem kokosowym i pieczywem oraz chipsy ze skórek dyni. Uczestnicy będą mieli też okazję spróbować kawy dyniowej, a dla dzieci przewidziano napój w wersji zbożowej.

- Marnujemy nie tylko jedzenie, ale pracę i wysiłek, tych, którzy je dla nas wyhodowali. Do kosza wyrzucamy też swoje pieniądze – rocznie czteroosobowa rodzina na zakupy, które kończą w śmietniku wydaje co najmniej 2,5 tysiąca złotych. Zero waste w kuchni może więc być smacznie kuszącym wyzwaniem, które skłoni nas do zmiany nawyków - dodaje ekspertka.

Podczas Halloween w Wola Parku czekają dodatkowe atrakcje na najmłodszych. Od godziny 11:00 do 20:00 zaplanowano animacje dla dzieci. Najmłodsi będą mieli okazję udekorować styropianowe dynie i własnoręcznie stworzyć z nich lampiony. Podczas spotkania będą mogli także ozdobić swoje buzie wzorami inspirowanymi Halloween, a także wziąć udział w zabawie Trick or Treat, w ramach której zaplanowano dla nich słodkie niespodzianki. 

Tego samego dnia, o 12:30 rozpoczną się warsztaty florystyczne dla dorosłych „Kompozycje z suchych kwiatów w dyni”, prowadzone przez Marię Półtorak, florystkę i dekoratorkę z wieloletnim doświadczeniem. Zadaniem uczestników będzie przygotowanie dyni do pracy, wybranie suszonych kwiatów i wykonanie własnej kompozycji.

Wszystkie halloweenowe atrakcje są bezpłatne, na warsztaty wymagane są wcześniejsze zapisy za pośrednictwem formularza na stronie internetowej: www.wolapark.pl. Rejestracja na zajęcia rusza w poniedziałek 22 października. Animacje i warsztaty odbędą się na poziomie 1 w okolicach sklepu TK Maxx.

Program:

Animacje dla dzieci:
11:00-20:00

Zajęcia skierowane dla osób dorosłych:

Warsztaty kulinarne z Sylwią Majcher
12:00-13:30
14:30-16:00
17:00-18:30

Warsztaty florystyczne z Marią Półtorak
12:30-14:00
15:00-16:30
17:30-19:00

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.