1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Halloween inspiruje do ekologii? Warsztaty zero waste z Sylwią Majcher w Wola Parku

Jak gotować, żeby nie marnować jedzenia? Filozofia zero waste to moda czy konieczność? Między innymi na te pytania odpowie Sylwia Majcher, ekspertka i trenerka kuchni zero waste, podczas warsztatów kulinarnych, które odbędą się 27 października w Wola Parku z okazji Halloween. W ramach wydarzenia uczestnicy poznają efektowne przepisy wykorzystujące najczęściej wyrzucane produkty oraz inspiracje kulinarne z dynią w roli głównej.

Filozofia zero waste to coraz silniejszy trend w Europie i Stanach Zjednoczonych. Chęć wykorzystywania i przetwarzania resztek jedzenia jest doceniana także w naszej szerokości geograficznej. W sobotę, 27 października Wola Park zaprasza na warsztaty kulinarne z Sylwią Majcher, specjalistką kuchni zero waste, podczas których zaprezentowane zostaną przepisy na wykorzystanie resztek dyni.

- 50 tysięcy do pełna wypełnionych tirów - tyle jedzenia marnujemy co roku w naszych domach. Do śmietnika trafią najczęściej chleb, wędliny, owoce i nabiał. Sznur przeładowanych żywnością aut, które mkną na wysypisko, można skrócić. Wystarczy gotować i nie marnować. Kuchnia zero waste kręci się wokół smakowej kreatywności i pozwala resztkom wracać na stół w zaskakującej formie – mówi Sylwia Majcher, autorka książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku”.

Podczas pokazu kulinarnego z udziałem publiczności zostaną przygotowane m.in. crostini z pieczoną dynią i chipsem z szynki, rozgrzewający krem z dyni z domowym mlekiem kokosowym i pieczywem oraz chipsy ze skórek dyni. Uczestnicy będą mieli też okazję spróbować kawy dyniowej, a dla dzieci przewidziano napój w wersji zbożowej.

- Marnujemy nie tylko jedzenie, ale pracę i wysiłek, tych, którzy je dla nas wyhodowali. Do kosza wyrzucamy też swoje pieniądze – rocznie czteroosobowa rodzina na zakupy, które kończą w śmietniku wydaje co najmniej 2,5 tysiąca złotych. Zero waste w kuchni może więc być smacznie kuszącym wyzwaniem, które skłoni nas do zmiany nawyków - dodaje ekspertka.

Podczas Halloween w Wola Parku czekają dodatkowe atrakcje na najmłodszych. Od godziny 11:00 do 20:00 zaplanowano animacje dla dzieci. Najmłodsi będą mieli okazję udekorować styropianowe dynie i własnoręcznie stworzyć z nich lampiony. Podczas spotkania będą mogli także ozdobić swoje buzie wzorami inspirowanymi Halloween, a także wziąć udział w zabawie Trick or Treat, w ramach której zaplanowano dla nich słodkie niespodzianki. 

Tego samego dnia, o 12:30 rozpoczną się warsztaty florystyczne dla dorosłych „Kompozycje z suchych kwiatów w dyni”, prowadzone przez Marię Półtorak, florystkę i dekoratorkę z wieloletnim doświadczeniem. Zadaniem uczestników będzie przygotowanie dyni do pracy, wybranie suszonych kwiatów i wykonanie własnej kompozycji.

Wszystkie halloweenowe atrakcje są bezpłatne, na warsztaty wymagane są wcześniejsze zapisy za pośrednictwem formularza na stronie internetowej: www.wolapark.pl. Rejestracja na zajęcia rusza w poniedziałek 22 października. Animacje i warsztaty odbędą się na poziomie 1 w okolicach sklepu TK Maxx.

Program:

Animacje dla dzieci:
11:00-20:00

Zajęcia skierowane dla osób dorosłych:

Warsztaty kulinarne z Sylwią Majcher
12:00-13:30
14:30-16:00
17:00-18:30

Warsztaty florystyczne z Marią Półtorak
12:30-14:00
15:00-16:30
17:30-19:00