Dzień Dziecka na talerzu

Dzień Dziecka za pasem. Jeśli masz już dość kupowania kolejnych zabawek, a tona łakoci nie robi już na maluchu wrażenia, zadbaj o wspólne spędzenie czasu. Bez pośpiechu i zobowiązań zorganizuj uroczyste spotkanie, na którym podasz coś oryginalnego. Specjalnie na tę okazję, razem z najmłodszymi domownikami przygotujcie smaczne i kolorowe przekąski, którym nie oprą się nawet największe niejadki.

Menu dla malucha

Wspólne spędzenie czasu to najlepszy upominek, jaki możemy podarować maluchom. Aby było jeszcze przyjemniej, uczcijmy Dzień Dziecka wspólnym gotowaniem z małymi kucharzami - to dobra okazja, by rozwijać ich wyobraźnię i kulinarną wrażliwość. Niech efektem naszych kulinarnych zabaw będzie np. jajko sadzone w kształcie sowy, kanapkowe buźki czy wesołe jeżyki z parówek z kurczaka Żarłaki od marki Konspol. W tym wyjątkowym dniu możemy zaszaleć z czekoladowymi przekąskami i słodką watą cukrową. Nie zapomnijmy również o gofrach z bitą śmietaną czy lodach z ulubioną polewą i owocami, które z pewnością przypadną do gustu małym imprezowiczom.

Przedstawiamy propozycje przepisów na Dzień Dziecka, które wprowadzą radość na talerze. Wypróbujecie!

Jajkowa sowa

Składniki:

  • 2 jajka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 parówki z kurczaka Żarłaki marki Konspol
  • kilka liści sałaty
  • 4 plasterki ogórka
  • ketchup
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kromek pieczywa

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności w małym garnku gotujemy parówki. Sałatę i pomidorki koktajlowe układamy na talerzu. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy trochę masła i delikatnie wbijamy jajka, jednocześnie uważając, by białko nie połączyło się z żółtkiem. Jajka solimy i przez około przez 2,5 minuty smażymy bez przykrycia na patelni i tyle samo czasu pod przykryciem, dzięki temu będzie ścięte także z góry. Następnie wyciągamy parówki z wody, nacinamy je pod skosem i na około 20 sekund wrzucamy na patelnię z jajkami, dzięki temu będą lekko zarumienione. Jajka i parówki układamy na talerzu. Ogórka kroimy pod skosem na plasterki, wycinamy z niego brwi, dziób i skrzydła naszej sowy i układamy na jajku. Za pomocą ketchupu rysujemy nóżki sowy. Całość doprawiamy do smaku.

Makaronowa buzia

Składniki:

  • makaron farfalle
  • 1 brokuł
  • 1 jajko
  • 2 oliwki czarne
  • 1 mały pomidor
  • parówka z kurczaka Żarłaki marki Konspol
  • ketchup
  • sól, cukier do smaku

Przygotowanie:

W czterech rondelkach gotujemy wodę, w jednym przez 15 min gotujemy brokuła w osolonej i lekko posłodzonej wodzie, w drugim jajko na twardo, a w trzecim makaron (zgodnie z czasem na opakowaniu). Czwarty garnek należy przygotować najpóźniej, by ugotować w nim parówkę z kurczaka Konspol Żarłaki. Ugotowaną i przekrojoną wzdłuż parówkę kładziemy obok siebie tak, by jej dolne części lekko rozchodziły się na boki. Na górze talerza, zakrywając początki parówki układamy brokułowe włosy, a na dole makaron, tworząc twarz, na nim też za pomocą ketchupu rysujemy uśmiech. Nad uśmiechem, pomiędzy parówkami układamy pomidorowy nos, a kończąc dzieło przekrajamy zarówno oliwkę, jak i jajka na pół i układamy je na parówkach tworząc oczy naszej postaci.  

Wiosenna kanapka

Składniki:

  • 3 kromki pieczywa
  • polędwica z kurczaka Konspol Żarłaki
  • 1 pomidor
  • pęk świeżego kopru
  • ser żółty w plastrac
  • masło
  • sól

Przygotowanie:

Ręcznie lub używając foremki tworzymy z kromek kształt serca i smarujemy z jednej strony masłem. Tą samą foremką wycinamy ser i polędwicę z kurczaka Konspol Żarłaki, układając je na sobie i na pieczywie. Pomidora pokrojonego w plastry układamy na kanapkach i solimy do smaku. Całość dekorujemy koperkiem.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.