Nowa, jeszcze lepsza formuła - żurek i koncentrat żurku od Krakusa na naturalnym zakwasie. Tradycyjny smak, nie tylko na Wielkanoc

Żaden wielkanocny stół nie może obyć się bez tradycyjnych potraw. Wśród świątecznych zup niekwestionowanym królem jest żurek - najlepiej przyrządzony na naturalnym zakwasie. Jednak jego przygotowanie wymaga sporo czasu, którego zwykle przed świętami nie mamy zbyt wiele. Dlatego miłośnicy tej zupy na pewno z chęcią sięgną po gotowy żurek lub koncentrat żurku od Krakusa. Obie propozycje nie zawierają konserwantów, ani sztucznych dodatków, a podstawą ich nowej, ulepszonej receptury jest naturalny zakwas. Dzięki temu gwarantują doskonały smak potrawy. Są także sprytnym sposobem na rozkoszowanie się ulubioną zupą każdego dnia, nie tylko od święta.

Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań, na których królują tradycyjne potrawy: kruche mazurki, puszyste babki, kolorowe jajka, warzywne sałatki czy pieczona szynka z wyrazistym chrzanem. Wśród świątecznych dań nie może też zabraknąć żurku, który podawany jest na wiele sposobów: z jajkiem, białą kiełbasą lub ziemniakami, na pięknym talerzu albo w wydrążonym chlebie. Każdy ma swój ulubiony sposób i preferowane dodatki. Natomiast, bez względu na formę podania najlepiej zawsze smakuje ten powstały na naturalnym zakwasie. Jego samodzielne przygotowanie jest bardzo czasochłonne, dlatego warto szukać rozwiązań, które pozwolą go zaoszczędzić, a jednocześnie dadzą gwarancję naturalnego smaku.

Nowa, jeszcze lepsza formuła - żurek i koncentrat żurku od Krakusa na naturalnym zakwasie. Tradycyjny smak, nie tylko na WielkanocNowa, jeszcze lepsza formuła - żurek i koncentrat żurku od Krakusa na naturalnym zakwasie. Tradycyjny smak, nie tylko na Wielkanoc Rafal Komorowski/materiały prasowe

Tradycyjny smak żurku od Krakusa

Nasze przedświąteczne przygotowania na pewno usprawnią dwie propozycje od Krakusa – żurek lub koncentrat żurku. Oba produkty nie zawierają konserwantów ani innych sztucznych dodatków, a ich nowa, ulepszona receptura oparta została na naturalnym zakwasie z mąki pszennej i żytniej. Dzięki temu mamy pewność, że nasza zupa będzie miała tradycyjny, pyszny smak.

Żurek marki Krakus to propozycja dla osób, które lubią gotowe, sprawdzone rozwiązania. Wystarczy wlać go do garnka, podgrzać i już! Tak łatwo możemy zachwycić rodzinę i gości wyrazistym smakiem i aksamitną konsystencją, które żurek Krakusa zawdzięcza sprawdzonej recepturze. Z kolei osoby, które preferują samodzielne przyrządzanie potraw, a jednocześnie chcą usprawnić ich przygotowanie, powinny sięgnąć po koncentrat żurku od Krakusa. Należy jedynie wlać go do garnka, dodać wodę lub wywar i ulubione dodatki oraz doprawić tak, jak lubimy, by szybko przyrządzić smaczną potrawę.

Bez względu na to, które rozwiązanie wybierzemy, możemy mieć pewność, że nasz żurek będzie smakować doskonale nie tylko od święta. Oba produkty marki Krakus, to bowiem doskonały sposób na pyszną zupę zarówno na Wielkanoc, jak też uroczysty obiad z każdej innej okazji albo rodzinne spotkanie z bliskimi. To także możliwość, aby każdego dnia cieszyć się smakiem ulubionego żurku, pitego prosto z kubka.

Regionalne oblicza wielkanocnej tradycji

Podczas Wielkanocy na polskich stołach królują tradycyjne, znane wszystkim potrawy. Nie oznacza to jednak, że świąteczne menu w poszczególnych regionach kraju wygląda dokładnie tak samo. Wielkanocny żurek niejedno ma imię.. Oto kilka przykładów!

  • Żurek świętokrzyski – wyróżnia go sposób podania. Żurek podaje się z jajkiem pokrojonym na cztery części oraz chrzanem i bułką (ta również znajduje się w zupie). Na koniec żurek posypuje się koperkiem. 
  • Żurek kujawski – na Kujawach króluje tradycyjny żurek z kiełbasą i jajkiem, który podaje się w wydrążonym  chlebie lub bułce.
  • Żurek benedyktyński –  Benedyktyni w Tyńcu (okolice Krakowa) podają – co zaskakujące – żurek z kiełbasą i twarogiem (pokrojonym i wrzuconym do zupy).
  • Żurek żeniaty – to śląska wersja żuru, która jest bardzo sycąca. Ten rodzaj żurku przygotowanego na bazie wędzonych żeberek i wędzonego boczku podaje się z ziemniakami i kiełbasą.
  • Żurek podhalański – na Podhalu na wielkanocnym stole gości tradycyjny żurek na zakwasie z kiełbasą i majerankiem oraz dodatkiem wędzonego oscypka.

Sugerowana cena półkowa:

Żurek Krakus: 1 L ok. 5 zł; 1,5 L ok. 6 zł

Koncentrat żurku Krakus: 300 ml ok. 4 zł

Nowa, jeszcze lepsza formuła - żurek i koncentrat żurku od Krakusa na naturalnym zakwasie. Tradycyjny smak, nie tylko na WielkanocNowa, jeszcze lepsza formuła - żurek i koncentrat żurku od Krakusa na naturalnym zakwasie. Tradycyjny smak, nie tylko na Wielkanoc materiały prasowe

Żurek wielkanocny z pulpecikami z białej kiełbasy i chrzanem

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 300 ml Koncentratu Żurku Krakus na naturalnym zakwasie
  •  ok. 900 ml wywaru warzywnego (lub 900 ml wywaru z ugotowanych pulpetów)
  • 1–2 łyżki chrzanu Krakus
  • 6 białych kiełbas (surowych)
  • 2 łyżki drobno pokrojonego majeranku świeżego lub 1 łyżka suszonego
  • 3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka śmietany do zupy (opcjonalnie)
  • ugotowane na półtwardo jajka
  • świeży majeranek do przybrania (+1/2 łyżeczki majeranku do dodania do zupy) lub inne zioło, np. koperek
  • pieprz, sól, czosnek (opcjonalnie)

Wyciągamy mięso z kiełbasek białych. Dodajemy majeranek i jeżeli mięso jest zbyt mało doprawione, posypujemy pieprzem oraz tartym czosnkiem, ewentualnie solą. Całość mieszamy i formujemy malutkie pulpeciki. Zagotowujemy 1 litr wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pulpety. Gotujemy 12 minut. Dodajemy do garnka Koncentrat Żurku Krakus na naturalnym zakwasie oraz chrzan Krakus. Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze, dodajemy połówki jajek, pokrojoną marchewkę pozostałą z wywaru oraz ozdabiamy świeżym majerankiem.

Żurek wielkanocny z grzankami i chipsami z szynki

Składniki (na 4 porcje):

Żurek Krakus na naturalnym zakwasie – 1 litr (1 karton).

kromki jasnego chleba – 4 sztuki

szynka w plastrach – 8 sztuk

masło klarowane – 2 czubate łyżki

Chleb kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym.

Plastry szynki zwijamy w rulonik i pieczemy około 7-8 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Żurek wlewamy do garnuszka, dodajemy suszony majeranek, podgrzewamy i rozlewamy na talerze. Podajemy z grzankami i chipsami z szynki.

Copyright © Agora SA