1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Wegańska czekolada ze śliwkami kalifornijskimi i prażonymi migdałami - jadalny prezent

Prezentowe last minute.

Przepis autorstwa erVegan

Składniki:

  • 1/3szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego
  • 3 większe łyżki kakao w proszku (bez cukru, o obniżonej zawartości tłuszczu)
  •  4 niepełne łyżki syropu klonowego
  • 1/2 szklanki śliwek kalifornijskich
  •  odrobina brandy (opcjonalnie koniaku lub whisky)
  • 1/2 szklanki migdałów
  • około 1/2 szklanki dowolnej mieszanki orzechów (laskowych, włoskich, nerkowców)
  • 1/2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • odrobina soli

Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie posiekaj w drobną kostkę, zalej odrobiną brandy i odstaw na kilka minut do namoczenia. Migdały posiekaj, przesyp na suchą rozgrzaną patelnię i dodaj przyprawy oraz sos sojowy. Podpraż przez kilka chwil, aż migdały będą rumiane. Odstaw do ostygnięcia. W małym rondelku wymieszaj rozpuszczony olej kokosowy z syropem klonowym, kakao oraz wcześniej namoczonymi śliwkami. Całość przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wyrównaj wierzch masy. Następnie na wierzch dodaj posiekaną mieszankę orzechów oraz podprażone wcześniej migdały. Gotową masę odstaw do lodówki na godzinę, aż masa stężeje, a czekolada będzie gotowa!

Idealna na prezent. Może być przechowywana w lodówce przez kilka dni. Smacznego!

Wegańska czekolada ze śliwkami kalifornijskimi i prażonymi migdałami - jadalny prezentWegańska czekolada ze śliwkami kalifornijskimi i prażonymi migdałami - jadalny prezent Eryk Wakowicz/materiały prasowe