Domowe krówki ze śliwkami kalifornijskimi i solą morską

20 porcji
Czas przygotowania: 25 minut + czas na chłodzenie

Składniki:
2 puszki mleka skondensowanego słodkiego
12 śliwek kalifornijskich
4 łyżki masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka soli morskiej

Do dekoracji:
płatki soli morskiej

Przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie pokrój na drobniejsze kawałki lub paski.Do rondelka przelej mleko skondensowane, dodaj masło, sól, Gotuj 12-15 minut na średnim ogniu. Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Masa musi zgęstnieć i zmienić kolor na karmelowy. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj. Całość wylej do formy wyścielonej papierem do pieczenia, udekoruj płatkami soli. Odstaw do wystygnięcia. Zimną masę pokrój na kawałki.

Copyright © Agora SA